“Literatura de azi” cu Ioan Groşan şi Radu Pavel Gheo

oct. 10th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, ora 21:30, la TVR Cultural începe prima ediţie din această toamnă a emisiunii “Literatura de azi”. Această ediţie aduce în prim-plan două romane ce rememorează, în maniere diferite, perioada ceauşistă: “Un om din Est” de Ioan Groşan, Editura Tracus Arte (2010) şi “Noapte bună, copii!” de Radu Pavel Gheo, Editura Polirom (2010). Moderatorul emisiunii este criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Emisiunea “Literatura de azi” revine cu un format nou, în grila de toamnă a TVR Cultural. Durata mărită (50 de minute) înseamnă o emisiune în două acte, cu o temă văzută din două perspective. Legătura dintre cei doi scriitori invitaţi e dată de compatibilitatea de subiect şi viziunile diferite asupra acestuia (dar nu la modul ostentativ). Altfel spus, va fi vorba (tot) despre cărţi bune, autori importanţi, noutăţi şi valori confirmate. Despre coerenţă şi diversitate în avanscena literaturii române contemporane.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache propune astăzi o emisiune în două acte, avându-i ca invitaţi pe prozatorii Ioan Groşan şi Radu Pavel Gheo. “Un om din Est” de Ioan Groşan, Editura Tracus Arte (2010) ne aduce în atenţie „un Groşan vechi şi totodată nou prin arhitectura mobilă a cărţii, arta literară şi fineţea observaţiei; şi prin romanescul existenţial pe care cei doi profesori de română dintr-un orăşel de provincie încearcă să-l ridice la intensităţile şi expresivităţile ficţiunii.”, a scris Daniel Cristea-Enache.

Romanul lui Radu Pavel Gheo, “Noapte bună, copii!”, Editura Polirom (2010) „se citeşte cu atenţia cu care vezi că a fost scris; şi este o operă de vârf pentru un prozator încă tânăr şi pentru o întreagă generaţie.”, a scris moderatorul emisiunii “Literatura de azi”.

În fiecare luni seară, de la 21:30, la TVR Cultural publicul va descoperi cărţile anului şi îi va putea cunoaşte pe autorii lor.

Număr de vizualizări :1683


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro