“Copiii lui Hansen” de Ognjen Spahić, în română, o metaforă a dictaturii prin intermediul leprozeriei de la Tichileşti

oct. 28th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia BIBLIOTECA POLIROM.Proză XXI”, a apărut volumul “Copiii lui Hansen” de Ognjen Spahić, în traducerea Annemariei Sorescu Marinkovic. Romanul “Copiii lui Hansena fost distins cu premiul “Mesa Selimovic” (cel mai bun roman publicat în 2004 în Bosnia şi Hertegovina, Croaţia, Muntenegru şi Serbia).

Acţiunea romanului “Copiii lui Hansen se desfăşoară în România, mai exact în leprozeria de la Tichileşti, ultimul lazaret de acest fel din Europa, un univers închis şi damnat în care îşi petrec viaţa o mână de oameni proscrişi de familie şi prieteni din cauza cumplitei lor maladii. Morţi pentru lume, fără o legătură oricât de fragilă cu ea, leproşii asistă de la distanţă la evenimentele care au zguduit Europa în ultima jumătate a secolului trecut, de la al Doilea Război Mondial până la revoluţia din 1989. În interiorul graniţelor acestui spaţiu, mai puţin spital şi mai mult anticameră a morţii, se construiesc ierarhii şi relaţii de putere, afinităţi şi duşmănii, iubiri şi trădări. Fără a ocoli niciunul dintre amănuntele şocante ale vieţii cotidiene, de la îmbrăţişare la crimă, Spahić pune în scenă, cu o extraordinară subtilitate, drama totalitarismului şi a izolării, în care singurul punct luminos, deşi iluzoriu, este aspiraţia spre libertate.

„Leprozeria de la Tichileşti, descrisă de Spahić este o superbă metaforă a dictaturii din România comunistă.” (Corriere della Sera)

Număr de vizualizări :1420


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro