“Cinci eseuri despre libertate şi alte scrieri” de Isaiah Berlin

oct. 18th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Humanitas, în colecţia Zeitgeist” a apărut volumul “Cinci eseuri despre libertate şi alte scrieri” de Isaiah Berlin.

“Opera lui Isaiah Berlin, de o fascinantă polifonie, simbolizează un constant efort de a redefini liberalismul în epoca hybrisului ideologic al tiraniilor totalitare (nazismul şi comunismul), cărora le-au căzut victime milioane de oameni, inclusiv membri ai familiei filozofului. În concepţia lui Berlin, aceste tiranii nu au fost simple accidente monstruoase, ci rezultatul unor construcţii ideatice avându-şi originile în iluminism şi în reacţia împotriva acestuia mai cu seamă în perioada care a urmat Revoluţiei Franceze. Adept convins al raţionalismului filozofic, Berlin a rămas sceptic în privinţa pretenţiilor de a institui un fel de supremaţie a raţiunii şi de a desconsidera legitimitatea unora din temele suscitate de contra-iluminism. Pentru Berlin, o ordine liberală nu este una perfect omogenă, calmă şi pe veci pacificată, ci, dimpotrivă, una în care diferenţele şi contradicţiile continuă să pulseze, generând noi şi noi tensiuni şi conflicte. „Nevoia de a alege, scria Isaiah Berlin, de a sacrifica anumite valori altora, se dovedeşte a fi o caracteristică permanentă a situaţiei primejdioase a umanităţii.“
În aceste cuvinte, adevărată profesiune de credinţă a unui spirit mereu neliniştit, ostil dogmelor universaliste ori particulariste de orice fel, rezidă esenţa liberalismului tragic al lui Isaiah Berlin.”, a scris Vladimir Tismăneanu.

Sir ISAIAH BERLIN (1909 – 1997) a fost filosof şi profesor britanic, considerat unul dintre cei mai mari gânditori liberali ai secolului XX. Familia lui a emigrat din Uniunea Sovietică în Anglia în 1920. A studiat la St. Paul’s School din Londra, apoi, beneficiind de o bursă, la All Souls College, Oxford. A obţinut titlul de doctor în litere în 1935 şi a predat, pe rând, la mai multe colegii din Oxford. Filozofia politică a lui Isaiah Berlin vădeşte preocuparea în primul rând pentru problema libertăţii şi a liberului arbitru în societăţi din ce în ce mai mecaniciste şi mai totalitare. A fost preşedinte al British Academy (1974-1978). A încetat din viaţă în 1997.
Scrieri importante: “Karl Marx: His Life and Environment” (1939); “Historical Inevitability” (1955); “The Age of Enlightenment: The Eighteenth-Century Philosophers” (1956); “Four Essays on Liberty” (1969); “Vico and Herder: Two Studies in the History of Ideas” (1976); “Russian Thinkers” (1978); “Concepts and Categories: Philosophical Essays” (1978); “Against the Current” (1979); “Personal Impressions” (1980); “The Crooked Timber of Humanity: Chapters in the History of Ideas” (1996).

Număr de vizualizări :1484


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro