“Adrian Marino: Vârstele devenirii” de Simona-Maria Pop

oct. 28th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 29 octombrie 2010, ora 16:00, în foaierul Casei de cultură a Sindicatelor Alba Iulia, editura Dacia XXI va lansa cartea „Adrian Marino: Vârstele devenirii” de Simona Maria Pop. Vor prezenta profesorul universitar Mircea Popa şi reprezentatul editurii, Nadia Fărcaş.

„Într-o perioadă a speculaţiilor teoretice, a comentariilor revuistice atotştiutoare şi a clişeelor de receptare (mă refer aici la reacţiile stârnite de apariţia Vieţii unui om singur), publicarea unui volum serios, bine documentat, dedicat lui Adrian Marino, devine mai mult decât necesară, deşi riscă să treacă neobservată într-un mediu cultural stăpânit, în mare parte, de patimi şi orgolii. Suntem convinşi, însă, că lucrarea Simonei-Maria Pop, “Adrian Marino: vârstele
devenirii” (Editura Dacia XXI, Cluj- Napoca, 2010), va deschide drumul către întoarcerea la text, dar şi la resorturile profunde care lau generat(…)
Critica mai nouă este de accord că se cere un anume grad de adecvare a sistemului de lectură la realitatea intrinsecă a operei, aceasta sugerând ea însăşi, într-o oarecare măsură, „modelul interpretării”. Este de la sine înţeles că se pretează unei astfel de analize cu precădere textele ce-şi problematizează propria receptare, propunând un joc al seducţiei persuasiunii, joc creator de tensiuni ale căutării sensului. Este tocmai ceea ce reuşeşte Simona-Maria Pop: o monografie solidă, dar nu încorsetată de încrâncenarea documentară, o lucrare bazată pe o subiectivitate asumată şi cursivă. Evitând speculaţiile teoretice sau acroşarea lui Marino de vreo teorie „la modă”, volumul acesteia urmăreşte, cu adevărat, „vârstele devenirii”, experienţele de viaţă care au marcat opera hermeneutului literar, evitând cu o deosebită eleganţă ridicarea pe soclu a lui Adrian Marino.”, a scris  Rodica Magdalena Stovocek în revista „Mozaicul”, nr.6 din 2010.

Număr de vizualizări :1608


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro