Radu Aldulescu, Matei Florian, Filip Florian, T.O. Bobe, Svetlana Cârstean, Ştefania Mihalache la “Focus Europa de Est” din Berlin

sept. 1st, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 15-25 septembrie 2010, scriitorii români Radu Aldulescu, Matei Florian, Filip Florian, T.O. Bobe, Svetlana Cârstean, Ştefania Mihalache vor participa la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură– Focus Europa de Est” de la Berlin.

“Focus Europa de Est” se va desfăşura în Café Hilde, Haus der Kulturen der Welt, Schaubühne şi Stiftung Brandenburger Tor. Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin există din 2001 şi are ca principal scop deschiderea spaţiului est-european pentru publicul interesat de cultură, literatură şi politică. În afara scriitorilor invitaţi oficial din partea festivalului – Filip Florian şi Ştefania Mihalache, Institutul Cultural Român “Titu Maiorescu” mai organizează şi alte seri de lectură, pentru a completa imaginea literaturii române actuale. Sub moto-ul  “Îngeri, mizerie, dragoste – Literatura română actuală”, cinci dintre cele mai interesante şi mai puternice voci ale scenei literare româneşti de astăzi, sunt invitate să citească din operele lor într-o cafenea literară din Prenzlauer Berg.

De la realismul plin de forţă al unui scriitor considerat deja clasic – Radu Aldulescu, de la născocirile jucăuşe ale fraţilor Filip şi Matei Florian, la poveştile de dragoste lirice şi de un comic amar ale Svetlanei Cârstean şi ale lui T.O. Bobe, publicul berlinez are în faţă un spectru variat al literaturii române actuale.

În încheierea festivalului va cânta Ada Milea.

Programul evenimentelor:

Lectură Radu Aldulescu: 16 septembrie 2010, ora 19.30, Café Hilde

Moderator: Mirko Schwanitz, Lectură: Meike Schlüter

Radu Aldulescu s-a născut în 1954 la Bucureşti. Pe lângă activitatea literară, lucrează uneori şi ca jurnalist. Fără studii superioare, el şi-a început cariera de scriitor abia după 1989. Proza lui puternică, tulburătoare are în centru o realitate întunecată şi nemiloasă. Se numără deja printre clasicii literaturii române datorită numeroaselor premii obţinute. Radu Aldulescu trăieşte şi lucrează la Bucureşti.

Lectură Matei Florian şi Filip Florian: 18 septembrie 2010, ora 19.30, Café Hilde

Moderator: Jörg Plath, Lectură: Meike Schlüter

Filip Florian: 19 septembrie 2010, ora 18.00, Haus der Kulturen der Welt, Konferenzraum 1

Focus Osteuropa: Reflections

Matei Florian s-a născut în 1979 la Bucureşti. Până în 2007 a fost un journalist de succes la Dilema şi Dilema veche. Literatură a publicat mai întâi împreună cu fratele său Filip Florian. În 2009, a început să scrie romanul său de debut ca bursier la Literarisches Colloquim Berlin. Proza lui poetică, fantastică este unică printr-o scriitură naiv-tragică, fără compromisuri. Matei Florian trăieşte la Bucureşti şi Ciocanu. Actualmente lucrează la cel de-al doilea roman al său.

Filip Florian s-a născut în 1968 la Bucureşti. După terminarea facultăţii de geologie şi geofizică, a lucrat ca jurnalist la ziarul Cuvântul, la Radio Free Europe şi la Deutsche Welle. Romanul său „Degete mici“ a primit numeroase premii şi a fost desemnat de Uniunea Scriitorilor ca cel mai bun roman de debut în anul 2006. Tradus şi publicat în Germania, Polonia, S.U.A., Irlanda, Italia. Romanul “Zilele Regelui”, a fost declarat “Cartea anului 2008” de Colocviul romanului românesc contemporan. Filip Florian trăieşte în Bucureşti.

Lectură T.O. Bobe şi Svetlana Cârstean: 23 septembrie 2010, ora 19.30, Café Hilde

Moderator: Mirko Schwanitz, Lectură: Eva Wemme

T.O. Bobe s-a născut în 1960 în Constanţa, România. După absolvirea Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti, a lucrat ca dramaturg şi scenarist de televiziune şi a făcut parte din cercul literar al lui Mircea Cărtărescu. Proza sa lirică, ingenioasă, adesea tragi-comică îl înscrie pe T.O. Bobe în rândul celor mai importante şi mai autentice voci ale literaturii contemporane. A primit numeroase premii şi burse. T.O. Bobe lucrează la Bucureşti. O nouă carte este în curs de finalizare.

Svetlana Cârstean s-a născut în 1969 la Botoşani. A terminat Facultatea de Litere (secţia română-franceză) şi a făcut parte din cercul literar condus de Mircea Cărtărescu. A lucrat ca jurnalistă de radio şi TV şi a editat diferite reviste şi antologii. Lirica ei jucăuşă, dar de mare intensitate emoţională, a trezit interesul pe plan naţional şi internaţional, autoarea obţinând numeroase premii şi burse. În momentul de faţă lucrează la trei mari poeme. Svetlana Cârstean trăieşte la Bucureşti.

Lectură Ştefania Mihalache: 24 septembrie, ora 19.00, Stiftung Brandenburger Tor

Moderator: Gernot Wolfram, Lectură: Stella Hilb, Nina West

În cadrul proiectului „Sea“, care prezintă tineri autori din Europa.

Ştefania Mihalache s-a născut în 1977 la Braşov, a studiat română şi engleză în oraşul natal şi a absolvit un master în domeniile gender şi cultură la Budapesta. Pe lângă romanul de debut „Est-falia“ a publicat numeroase poezii, eseuri, recenzii, proză scurtă în diferite reviste de literatură şi cultură. Între 2007 şi 2009, a scris scenarii pentru Media Pro Pictures Studios în Bucureşti. Acum lucrează la cel de-al doilea roman al său.

Concert Ada Milea: 25 septembrie, ora 22.00, Haus der Kulturen der Welt, Café Global

Număr de vizualizări :2048


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro