spot_img

Poetul Ioan Es. Pop, invitatul primei ediţii a “Atelierelor relaţionale”

Sâmbătă, 11 septembrie 2010, ora 17:00, la cafeneaua Dalles (Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 18, Bucureşti) va avea loc prima ediţie a “Atelierelor relaţionale”, cu tema “Poezie şi realitate”. Invitat este poetul Ioan Es. Pop. Moderator: Răzvan Ţupa.

“Atelierele relaţionale” se vor o formulă de lectură şi dezbatere a actualităţii din punctul de vedere al potenţialului poetic. “Atelierele relaţionale” propun un proiect de publicare de literatură originală. Cărţile, care vor apărea la finalul lunii mai 2011, vor fi alese pe baza dezbaterilor din cadrul întâlnirilor săptămânale.

Care sunt principalele direcţii ale creativităţii poetice astăzi, cum se mai simt temele poeziei azi, ce fel de relaţie păstrează poezia cu realitatea, ce forme de expresie îşi asumă poezia în 2010 sunt o parte dintre temele “Atelierelor relaţionale”.

Din mai 2005, Răzvan Ţupa a coordonat “poeticile cotidianului”. Cele mai multe dintre cele 140 de întâlniri organizate până în iunie 2010, au avut loc în Bucureşti în spaţii neconvenţionale (Club A, clubul Muzeului Ţăranului, Club Other Side, Suburbia, S.A.L.T. pub). O serie de ateliere “poeticile cotidianului” au fost organizate în 2009 în Timişoara şi Constanţa.

Tot în 2009 au fost organizate primele întâlniri “poeticile cotidianului” în afara României, la Praga şi Berlin. Anul acesta a avut loc prima întâlnire “poeticile cotidianului” la Chişinău în cadrul unui proiect de cartografiere poetică a oraşului.

Până în mai 2009, conceptul întâlnirilor a fost “Literaturi în mişcare”, o serie de dezbateri şi prezentări dedicate literaturii contemporane, pornind de la prezentarea unui autor sau a diferitelor grupuri de autori contemporani. În septembrie 2009, a fost lansat conceptul “Republica poetică”, un concept de cartografiere a apropierilor dintre scriitorii din diferite colţuri ale României şi ale lumii. Ultimul sezon al poeticilor cotidianului s-a desfăşurat sub conceptul “Poetici relaţionale”, întâlniri care au pus faţă în faţă autori, realizatori de reviste şi public, în interviuri încrucişate şi lecturi live. O dată cu lansarea “Atelierelor relaţionale”, cele trei concepte ale “poeticilor cotidianului” se vor întâlni în cadrul fiecărui eveniment ca instrumente de lectură, dezbatere şi creaţie.

Din luna septembrie, “poeticile cotidianului” se transformă în “poetici relaţionale”, conceptul consacrat al întâlnirilor deschizându-se complet spre publicul larg printr-o serie de ateliere săptămânale. Noul concept oferă publicului ocazia să participe activ atât la lectură, cât şi la elaborarea textelor poetice, dar şi la alegerea celor mai importante întreprinderi poetice de azi.

Fiecare întâlnire va avea o serie de invitaţi anunţaţi din timp, publicul fiind format din cei interesaţi de literatură şi de actualitatea expresiei scrise. Accesul publicului este liber, participarea activă în cadrul atelierului nefiind obligatorie.

Întâlnirea este prefaţată cu proiecţii video legate de tema fiecărei ediţii. Moderatorul prezintă invitaţii şi explică relevanţa acestora pentru tema pusă în discuţie.

Publicul este invitat să noteze în “Caietele Atelierelor Relaţionale” impresii şi exerciţii propuse în cadrul întâlnirii. Caietele sunt editate lunar, incluzând elementele teoretice şi practice propuse de “Atelierele Relaţionale” şi oferind spaţiu pentru notele participanţilor.

Fiecare întâlnire include o discuţie despre noile apariţii editoriale şi despre diferite tendinţe identificate de participanţi în poezia actuală.

Un accent deosebit va fi pus asupra performării textelor poetice. O parte dintre invitaţii aleşi pentru ateliere, pe lângă autori, sunt participanţi activi în lumea muzicală şi în teatru.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508