Poetul Ioan Es. Pop, invitatul primei ediţii a “Atelierelor relaţionale”

sept. 6th, 2010 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 11 septembrie 2010, ora 17:00, la cafeneaua Dalles (Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 18, Bucureşti) va avea loc prima ediţie a “Atelierelor relaţionale”, cu tema “Poezie şi realitate”. Invitat este poetul Ioan Es. Pop. Moderator: Răzvan Ţupa.

“Atelierele relaţionale” se vor o formulă de lectură şi dezbatere a actualităţii din punctul de vedere al potenţialului poetic. “Atelierele relaţionale” propun un proiect de publicare de literatură originală. Cărţile, care vor apărea la finalul lunii mai 2011, vor fi alese pe baza dezbaterilor din cadrul întâlnirilor săptămânale.

Care sunt principalele direcţii ale creativităţii poetice astăzi, cum se mai simt temele poeziei azi, ce fel de relaţie păstrează poezia cu realitatea, ce forme de expresie îşi asumă poezia în 2010 sunt o parte dintre temele “Atelierelor relaţionale”.

Din mai 2005, Răzvan Ţupa a coordonat “poeticile cotidianului”. Cele mai multe dintre cele 140 de întâlniri organizate până în iunie 2010, au avut loc în Bucureşti în spaţii neconvenţionale (Club A, clubul Muzeului Ţăranului, Club Other Side, Suburbia, S.A.L.T. pub). O serie de ateliere “poeticile cotidianului” au fost organizate în 2009 în Timişoara şi Constanţa.

Tot în 2009 au fost organizate primele întâlniri “poeticile cotidianului” în afara României, la Praga şi Berlin. Anul acesta a avut loc prima întâlnire “poeticile cotidianului” la Chişinău în cadrul unui proiect de cartografiere poetică a oraşului.

Până în mai 2009, conceptul întâlnirilor a fost “Literaturi în mişcare”, o serie de dezbateri şi prezentări dedicate literaturii contemporane, pornind de la prezentarea unui autor sau a diferitelor grupuri de autori contemporani. În septembrie 2009, a fost lansat conceptul “Republica poetică”, un concept de cartografiere a apropierilor dintre scriitorii din diferite colţuri ale României şi ale lumii. Ultimul sezon al poeticilor cotidianului s-a desfăşurat sub conceptul “Poetici relaţionale”, întâlniri care au pus faţă în faţă autori, realizatori de reviste şi public, în interviuri încrucişate şi lecturi live. O dată cu lansarea “Atelierelor relaţionale”, cele trei concepte ale “poeticilor cotidianului” se vor întâlni în cadrul fiecărui eveniment ca instrumente de lectură, dezbatere şi creaţie.

Din luna septembrie, “poeticile cotidianului” se transformă în “poetici relaţionale”, conceptul consacrat al întâlnirilor deschizându-se complet spre publicul larg printr-o serie de ateliere săptămânale. Noul concept oferă publicului ocazia să participe activ atât la lectură, cât şi la elaborarea textelor poetice, dar şi la alegerea celor mai importante întreprinderi poetice de azi.

Fiecare întâlnire va avea o serie de invitaţi anunţaţi din timp, publicul fiind format din cei interesaţi de literatură şi de actualitatea expresiei scrise. Accesul publicului este liber, participarea activă în cadrul atelierului nefiind obligatorie.

Întâlnirea este prefaţată cu proiecţii video legate de tema fiecărei ediţii. Moderatorul prezintă invitaţii şi explică relevanţa acestora pentru tema pusă în discuţie.

Publicul este invitat să noteze în “Caietele Atelierelor Relaţionale” impresii şi exerciţii propuse în cadrul întâlnirii. Caietele sunt editate lunar, incluzând elementele teoretice şi practice propuse de “Atelierele Relaţionale” şi oferind spaţiu pentru notele participanţilor.

Fiecare întâlnire include o discuţie despre noile apariţii editoriale şi despre diferite tendinţe identificate de participanţi în poezia actuală.

Un accent deosebit va fi pus asupra performării textelor poetice. O parte dintre invitaţii aleşi pentru ateliere, pe lângă autori, sunt participanţi activi în lumea muzicală şi în teatru.

Număr de vizualizări :1100


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro