Nichita Danilov va fi prezent la Belgrad, la “Întâlnirea Internaţională a Scriitorilor”

sept. 20th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 22-26 septembrie 2010, scriitorul Nichita Danilov va participa la Întâlnirea Internaţională a Scriitorilor de la Belgrad. În prima parte a întâlnirii, Nichita Danilov, alături de ceilalţi scriitori invitaţi, va participa la discuţii publice şi mese rotunde pe diverse teme precum „Limba – moştenire şi viitor” şi  „Pămîntul – casa tuturor”. În a doua parte a programului, scriitorii vor susţine lecturi publice din poemele lor. Evenimentele se vor desfăşura atât în Belgrad, cât şi în jurul Serbiei.

Nichita Danilov a debutat editorial în anul 1980 cu volumul de poeme “Fântâni carteziene”, Editura Junimea, (volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor).

Semnează alte şase cărţi de poezie: “Câmp negru” (Cartea Românească, 1982); “Arlechini la marginea câmpului” (Cartea Românească, 1985); “Poezii” (Junimea, 1987); “Deasupra lucrurilor, neantul” (Cartea Românească, 1990) şi “Mirele orb” (Junimea, 1995), un volum de proză scurtă: “Nevasta lui Hans “(Editura Moldova, 1996), un volum de pamflete politice “Urechea de cârpă” (Editura Boema, 1992), precum şi o carte de portrete literare, “Apocalipsa de carton” (Institutul European, 1993).

Este prezent în numeroase antologii din ţară şi străinatate. Poezia sa a fost tradusa în Ungaria, Cehia, Estonia, Spania, Franţa, SUA, Anglia.

În anul 1995 a primit Premiul Fundaţiei Soros pentru poezie. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN Club. A fost: economist, corector, profesor, muzeograf, editor, redactor (Convorbiri literare), şef departament cultură (Monitorul de Iaşi), director (Teatrul de copii şi tineret Luceafărul, Iaşi), secretar literar (Teatrul „Vasile Alecsandri”, Iaşi).

Volumul “Nouă variaţiuni pentru orgă” a inaugurat seria „Antologii” (coordonator: Mircea Mihăieş) de la Editura Polirom.

De acelaşi autor, la Polirom, au apărut volumele: “Tălpi. şotronul” (roman, 2005), “Maşa şi Extraterestrul” (roman, 2005), “Locomotiva Noimann” (2008) şi “Ambasadorul invizibil” (2010).

La Cartea Românească, Nichita Danilov a publicat în anul 2007 volumul “Centura de castitate”, pentru care a obţinut Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române şi Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România.

Număr de vizualizări :1190


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro