spot_img

Ioana Crăciunescu, Mariana Mihu, Ofelia Popii, Florin Coşuleţ, Marian Râlea, încununaţi de elogii pentru spectacolul “Electra” în regia lui Mihai Măniuţiu, la Tel Aviv

În perioada 29-30 august 2010, spectacolul „Electra” după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu, a fost prezentat la Teatrul Municipal Cameri din Tel Aviv, în cadrul primei ediţii a “Tel Aviv International Festival”. Turneul Teatrului Naţional Radu Stanca” din Sibiu la Tel Aviv, efectuat cu sprijinul Institutului Cultural Român, s-a bucurat de un real succes generând propuneri de colaborare valoroase. De asemenea, reprezentanţii Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu au participat weekendul acesta la prima Conferinţă Internaţională a Teatrelor din Europa Centrală. Biroul de presă al Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu, a trimis pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro, mai multe informaţii despre receptarea excepţională a spectacolului Electra”, la Tel Aviv. Din distribuţie au făcut parte actorii: Mariana Mihu, Ioana Crăciunescu, Marian Râlea, Gelu Potzolli, Dan Glasu, Ofelia Popii, Florin Coşuleţ, Adrian Matioc, Mihai Coman, Diana Fufezan, Adrian Neacşu, Cătălin Neghină, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Viorel Raţă, Bogdan Sărătean, Dana Taloş, Codruţa Vasiu, iar scenografia este semnată de Cristian Rusu.

Spectacolul „Electra” în regia lui Mihai Măniuţiu, a participat anul acesta la prima ediţie a “Tel Aviv International Festival”. Festivalul a marcat sărbătorirea celor 100 de ani ai oraşului Tel Aviv, reunind pe parcursul a cinci luni de zile, cele mai importante producţii de teatru din Europa. Festivalul a fost deschis cu spectacolul „The Three Penny Opera” al celor de la Berliner Ensmble şi a fost închis de reprezentaţia spectacolului Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, “Electra”.

Reprezentaţiile spectacolului „Electra” au avut loc la Teatrul Municipal Cameri, unul dintre cele mai importante teatre din Israel. „Evenimentul s-a înscris în tradiţia construită de ICR Tel Aviv de a aduce în atenţia publicului israelian teatru românesc de calitate”, a declarat Monica Moroşanu, manager de proiect la Institutul Cultural Român (ICR) din Tel Aviv. Spectacolul s-a jucat cu toate biletele vândute şi s-a bucurat de entuziasmul publicului din Tel Aviv primind, de asemenea, cronici foarte bune din partea presei de specialitate. Într-o cronică postată pe portalul cultural „HaBama” (Scena), criticul şi jurnalistul Tzvi Goren s-a declarat impresionat de simplitatea şi claritatea acţiunii, de jocul actorilor (în special “Mariana Mihu în rolul Electrei – de multe ori în secvenţe mute sau cu mişcări de statuie, Ioana Crăciunescu în rolul Clitemnestrei, Ofelia Popii în rolul lui Crisotemis şi Florin Coşuleţ în rolul lui Egist, care ştie atât de bine să-şi danseze bucuria la aflarea veştii (false) că Oreste e mort”), de “interpretarea impresionantă a Grupului Iza […] cu cele două soliste excelente, [care] domină spectacolul prin înlocuirea muzicalităţii limbii greceşti originale, dar serveşte şi ca bază pentru seria frumoaselor imagini vizuale şi mişcarea impresionantă din timpul interpretării individuale şi de grup a actorilor.  “Poate că versiunea de faţă nu este o versiune obişnuită, la care ne-am fi aşteptat, nici măcar în accepţia unui teatru contemporan, dar are un avantaj clar – acela că permite spectatorului să aleagă singur interpretarea scenariului, fără să i se sugereze, subtil sau forţat, aluzii la vreun subiect politic actual”, a precizat Goren la finalul articolului. Echipa TVR  formată din Sanda Vişan şi Andrei Codruţ a fost la faţa locului şi va reflecta evenimentul, în curând, pe canalul de televiziune TVR Cultural.

Directorul general al Teatrului Municipal Cameri, domnul Noam Semel, s-a arătat deosebit de încântat de prezenţa Teatrului Naţional “Radu Stanca” la Tel Aviv şi a invitat teatrul să suţină o nouă reprezentaţie, cu un alt spectacol, în toamna anului viitor. Mai mult decât atât, au fost puse bazele unei colaborări pe termen lung prin care cele două teatre să creeze o platformă de mobilitate culturală. Astfel, a fost semnat un contract prin care spectacolul „The Caucasian Chalk Circle” de Bertolt Brecht, regia Udi Ben Moshe, va avea o reprezentaţie, anul viitor, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” a mai fost prezent cu spectacolul “Electra” la alte festivaluri internaţionale, câştigând în 2008 trei premii la „Festivalul de Teatru Clasic de la Mérida”: premiul pentru cea mai bună dramaturgie, premiul pentru cel mai bun montaj, ambele pentru Mihai Măniuţiu, şi premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru Mariana Presecan (Electra).

Un alt eveniment important desfăşurat de Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu a fost reprezentarea României la Conferinţa Teatrelor din Europa Centrală, desfăşurată în Slovacia.

Reprezentanţii Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu au participat în perioada 4-5 septembrie 2010, la prima Conferinţă Internaţională a Teatrelor din Europa Centrală. Evenimentul a avut loc la Kosice, Slovacia, în cadrul Festivalului de Teatru al Europei Centrale şi a reunit delegaţii din Slovacia, Cehia, Ungaria, Germania şi România. Delegaţia care a reprezentat teatrul sibian la conferinţă a fost formată din Lavinia Alexe şi Adrian Tibu, colaboratori ai Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu şi foşti membri ai Asociaţiei Sibiu 2007- Capitală Culturală Europeană.  Conferinţa a avut loc sub forma unui dialog intercultural în care au avut loc prezentări ale teatrelor din regiune, s-au discutat probleme şi soluţii la dificultăţile întâmpinate în această perioadă, precum şi despre experienţa oraşului Sibiu din 2007, având în vedere că oraşul Kosice va fi Capitală Culturală Europeană în 2013.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508