Începe „Ediţia 1.5” a Festivalului “Filmul de Piatră” de la Piatra Neamţ

sept. 23rd, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 24 septembrie 2010,  la Piatra Neamţ începe ediţia restrânsă a Festivalului “Filmul de Piatră”, numită de organizatori „Ediţia 1.5”, ce cuprinde vizionări de filme, spectacole de teatru, concerte şi multe surprize.

Ediţia din acest an se intitulează “Ediţia 1.5”, pentru că ediția a doua trebuie să împlinească și să depășească așteptările create de succesul primei ediții. Ingredientul principal a fost, la prima ediţie, competiția națională, singura de acest fel din peisajul festivalier românesc. Din motive financiare, anul acesta nu s-a putut organiza o a doua ediție, dar aceasta a transformat problema financiară în concept: o sărbătoare a filmului în aer liber, fără competiție, dedicată publicului.

Printre filmele proiectate la Piatra Neamț astăzi, 24 septembrie 2010, se regăsesc cele nouă scurt-metraje câștigătoare la prima ediție a festivalului. O parte dintre ele au fost proiectate în premieră la Filmul de Piatra, iar între timp au avut un parcurs festivalier impresionant, la care au contribuit și colaborările festivalului de la Piatra Neamț cu diverse festivaluri internaționale.

Sâmbătă, 25 septembrie 2010, pe muntele Cozla, programul principal îl constituie o selecție a celor mai bune filme de animație de la ediția trecută a festivalului “Animest”. 13 scurt-metraje cu durata între un minut și 15 minute vor încânta, distra sau pune pe gânduri publicul sosit pe vârful muntelui.

Duminică, 26 septembrie 2010, va fi ziua filmelor islandeze. Dintre cele 6 scurt-metraje, 5 sunt proiectate în premieră în Romania, programul fiind alcătuit printr-o colaborare inedită cu Icelandic Film Center.

Evenimentul care începe astăzi, 24 septembrie 2010, nu este, însă, doar o sărbatoare a filmului. Cu ajutorul a numeroși parteneri, programul s-a îmbogățit cu teatru, concerte și spectacole multimedia.

Dintre concerte, două vor fi susținute de trupe „indie” foarte în vogă în rândul tinerilor: The Amsterdams vor cânta unplugged la Turnul lui Ștefan, iar Sophisticated Lemons vor concerta pe vârful muntelui Cozla.

Totodată, va avea loc „Zona Liberă„, un spectacol audio-vizual creat de unul dintre pionierii muzicii electronice românești, Cristian Stanciu aka Matze.

Al treilea concert va fi cu totul special. Elevi ai Liceului de Artă Victor Brauner din Piatra Neamț, vor susține un recital de muzică clasică.

Programul va fi completat de spectacolele trupei „Infinit” din Târgu Jiu, care va pune în scenă piesa „Lecția” de Eugen Ionescu, trupa „Hooleelogans” din Timișoara va juca „Nu vrem să fim fericiți” după Teodor Mazilu, şi se va juca piesa „Norway Today” de Igor Bauresima, în interpretarea tinerilor actori de la trupa „Orpheus” din București.

În timpul celor trei zile de festival, pe nemțeni îi mai așteaptă și alte surprize: mini-concerte la colț de stradă, filme surpriză și tot felul de concursuri.

Ediția „1.5” a Festivalului Filmul de Piatra este organizată de Filmlab cu sprijinul CNC, al Primăriei Piatra Neamț, al SC Perla Invest SA și al numeroși parteneri.

Programul complet al Festivalului “Filmul de Piatră”:

VINERI, 24 septembrie 2010, TURNUL LUI ȘTEFAN

19:30 Concert Unplugged The Amsterdams
21:00 Deschiderea festivalului, film surpriză!
21:30 Filmele câștigătoare la ediția 1 Filmul de Piatra

SÂMBĂTĂ, 25 septembrie 2010, VÂRFUL MUNTELUI COZLA

17:00 Teatru: Lecția, de Eugen Ionescu, trupa „Infinit” din Târgu Jiu
18:00 Concert Sophisticated Lemons
19:00 Spectacol multimedia Zona Liberă
20:00 Filme de animație: Best of Animest

DUMINCĂ, 26 septembrie 2010, VÂRFUL MUNTELUI COZLA

16:00 Teatru: Nu vrem să fim fericiți după Teodor Mazilu, Trupa “Hooleelogans” din Timișoara
17:00 Teatru: Norway Today de Igor Bauresima, Trupa “Orpheus” din București
18:00 Recital de muzică clasică susținut de elevi ai Liceului de Artă Victor Brauner
19:30 Filme islandeze: Made in Iceland
21:00 Film surpriză

* Sâmbătă și duminică, de la ora 15:00 până după terminarea programului, telegondola funcționează gratuit!
* În caz de vreme nefavorabilă, evenimentele de sâmbătă și duminică se mută în Sala Mare de la Consiliul Județean Neamț.

Număr de vizualizări :1283


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro