spot_img

Gabriela Adameşteanu, Ion Vianu, Mario Fortunato şi Jan Koneffke dezbat „Exerciţii de memorie. Reconstituirea literară a istoriei recente”

Joi, 23 septembrie 2010, ora 17:30, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru, nr. 38, Bucureşti), Gabriela Adameşteanu şi Ion Vianu vor participa la o dezbatere având ca temă „Exerciţii de memorie. Reconstituirea literară a istoriei recente”. Alături de cei doi scriitori români, vor mai fi prezenţi scriitorii Mario Fortunato şi Jan Koneffke. Moderator: prof. univ. dr. Mircea Martin.

Gabriela Adameşteanu este prozatoare şi jurnalistă. După 1990, este redactor-şef la revista 22 şi apoi la suplimentul său, Bucureştiul Cultural. La Polirom a publicat: romanul “Dimineaţă pierdută” (în colecţia „Fiction Ltd.”, 2004; în colecţia „Opere”, volumul I, 2008), volum apărut iniţial la Cartea Românească în 1984. A primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor şi a fost reeditat de cinci ori. A fost dramatizat şi pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Bulandra într-un spectacol rămas celebru. Publicat de Gallimard în 2005, cu titlul “Une matinée perdue”, romanul a mai apărut în Spania (Lumen, Random House Mondadori, 2009), Israel (Nimrod Books, 2007), Bulgaria (Balkani, 2007), Estonia (Eesti Ramaat, 1992) şi va apărea în 2011 în Statele Unite (Northwestern University Press), Portugalia (Dom Quixote), Polonia (Wydawnictwo W.A.B.). Romanul “Întâlnirea” (publicat în colecţia „Fiction Ltd.”2003, ediţia a II-a, 2007; în colecţia „Opere”, volumul II, 2008). “Întâlnirea” a fost tradus în Bulgaria şi Ungaria, iar în octombrie 2010 va apărea la editura italiană Nottetempo. Romanul “Drumul egal al fiecărei zile” (Cartea Românească, 1975, Polirom, 2008) a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România şi premiul Academiei Române. “Vienne le jour”, versiunea franceză a romanului “Drumul egal al fiecărei zile” de Gabriela Adameşteanu, este nominalizat la premiul „Jean Monnet” pentru literatură europeană. Romanul a fost tradus în franceză de Marily Le Nir şi a fost publicat de prestigioasa editură franceză Gallimard în anul 2009. A mai fost tradus în 2007 în bulgară (editura Balkani) şi va apărea în 2011 în limba germană la Editura Schöffling din Frankfurt, în traducerea lui Georg Aescht. “Provizorat” (2010), apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a editurii Polirom, este cel mai recent roman al Gabrielei Adameşteanu.

Povestirile “Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă”, 1979 şi “Vară Primăvară”, 1989, reeditate de Polirom în 2008, în colecţia „Opere”, volumul II, au fost publicate în antologii şi reviste în SUA, Olanda, Austria, Rusia, Polonia, Ungaria, Bulgaria etc. O parte din bogata sa operă jurnalistică a apărut în 1995, la editura Clavis (Obsesia politicii) şi Institutul European, 2000 (Cele două Românii).

Ion Vianu (n. 1934, Bucureşti) a urmat studii de filologie clasică, iar ulterior medicina. După ce a emigrat, în 1977, a publicat în străinătate articole şi studii privind istoria şi filosofia psihiatriei şi s-a distins ca unul dintre colaboratorii constanţi ai postului de radio Europa Liberă.

Volume publicate: “Introducere în psihoterapie” (1975), “Stil şi persoană” (1975; volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor), “Amintiri în dialog. Memorii” (în colaborare cu Matei Călinescu, 1994; ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Polirom, 1997; ediţia a III-a, Polirom, 2005), “Paramnezii” (2005), “Blestem şi Binecuvântare” (2007), “Investigaţii mateine” (2008), “Necredinciosul” (2008), “Exerciţiu de sinceritate” (2009), “Amor intellectualis. Romanul unei educaţii” (2010). A iniţiat ciclul de romane “Arhiva trădării şi a mâniei”, din care a publicat la Editura Polirom “Caietele lui Ozias” (2004) şi “Vasiliu, foi volante” (2006).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508