Carl-Johan Malmberg, laureatul Premiului “Marin Sorescu” pe anul 2010

sept. 23rd, 2010 | By | Category: Eveniment

Institutul Cultural Român de la Stockholm a decernat în seara zilei de 23 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii organizate la Târgul de Carte de la Göteborg, Premiul “Marin Sorescu” pe anul 2010. Premiul i-a fost acordat scriitorului şi jurnalistului suedez Carl-Johan Malmberg, “pentru o operă de amploare care traversează diverse genuri literare, etalând cu generozitate şi o încredere de neclintit în valoarea estetică a scrisului cunoştinţe vaste şi profunde în diverse domenii”.

Înarmat cu pasiune şi acuitate intelectuală, Carl-Johan Malmberg trece firesc şi nestingherit de la o epocă la alta şi de la un domeniu la altul, fie că este vorba de artă, film, literatură sau muzică. Indiferent de temă, eseurile sale poartă însemnele unei estetici armonioase şi consecvente, care le face personale şi, în acelaşi timp, general-umane” (motivaţia juriului).

Carl-Johan Malmberg (n. 1950) este autorul a şapte volume de eseuri, versuri şi proză, cel mai recent dintre acestea fiind volumul M. Möten med Mahler, Melville, Duras och och minnets atleter (2009, “M. Momente cu Mahler, Melville, Duras şi atleţii memoriei”), care schiţează portretele mai multor personalităţi literare, artistice şi cinematografice. Printre distincţiile primite de scriitor se numără Premiul pentru eseistică Gerard Bonniers (2002), Premiul Academiei De Nio (2004) şi Premiul pentru eseu al Academiei Suedeze (2009). În trecut, Carl-Johan Malmberg a fost lector de istoria filmului la Universitatea din Stockholm şi producător de emisiuni radio.

“Sunt onorat şi încântat de câştigarea Premiului “Marin Sorescu”: prin alegerea laureaţilor de până acum, premiul a reuşit să se impună pe scena culturală suedeză ca un important gest de rezistenţă. Împotriva devalorizării limbajului, a uitării şi a formulelor literare necizelate şi comerciale”., a spus Carl-Johan Malmberg .

Încă de la înfiinţare, Premiul “Marin Sorescu” s-a bucurat de atenţia presei suedeze. Premiul este decernat anual de ICR Stockholm unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Laureatul a fost ales de un juriu format din Jonas Ellerström – editor, scriitor şi traducător, Gabriella Håkansson – scriitor şi critic literar, Fredrik Lind – librar, Annina Rabe – jurnalist cultural, şi Dan Shafran, Directorul ICR Stockholm.

Număr de vizualizări :1328


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro