“Urcan bătrânul” de Pavel Dan, o capodoperă a nuvelei româneşti

sept. 14th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI a apărut volumul “Urcan bătrânul” de Pavel Dan, în colecţia “Scriitorii la ei acasă”.

“Capodoperă a nuvelei româneşti, “Urcan bătrânul” configurează o tipologie inconfundabilă şi un spaţiu în care vom regăsi locurile natale ale autorului: satul Clapa şi Tritenii de Jos. Într-o posibilă geografie a literaturii române Pavel Dan nu poate fi despărţit de locul în care s-a născut şi a trăit”, a scris pe coperta a patra a volumului Ion Vădan.

“Există un frapant paralelism între destinul lui Pavel Dan şi cel rezervat de viitor clasei sale de obârşie, în a doua jumătate a secolului trecut. De fiecare dată s-a produs o dureroasă dezrădăcinare, o dramatică ruptură de alcătuirile moştenite de la viaţă: individuală şi prilejuită de dragostea de carte precum şi de setea de autoinstruire în cazul scriitorului; pricinuită agresiv dimpotrivă de jugul satului totalitar adresat întregii populaţii rurale puse să experimenteze utopica prejudecată comunistă, cu preţul strămutării la oraş şi deci a adoptării altui statut social de către ţărani, în împrejurarea secundă.”, a scris pe coperta volumului Sergiu Pavel Dan.

Număr de vizualizări :3058


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro