spot_img

“Toamna Varşoviană”, cu renumiţii compozitori români Doina Rotaru şi Cristian Lolea

În perioada 17-25 septembrie 2010, are loc cea de-a LIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană “Toamna Varşoviană”, la care sunt invitaţi compozitorii români Doina Rotaru şi Cristian Lolea.

Festivalul Internaţional de Muzică Contemporană “Toamna Varşoviană”, cel mai important eveniment muzical din Polonia, este organizat în fiecare an de către Uniunea Compozitorilor Polonezi. Creat în 1956 de tinerii compozitori Tadeusz Baird şi Kazimierz Serocki, şi conceput iniţial ca o ieşire din impasul în care se afla muzica poloneză la acel moment, festivalul s-a dovedit un refugiu pentru libertatea artistică, oferind totodată spaţiu de exprimare muzicii contemporane cu stilurile, atitudinile şi tehnicile ei diferite. Festivalul “Toamna Varşoviană” continuă să fie unul din cele mai importante şi mai mari festivaluri de muzică contemporană din lume, reunind în fiecare an în jur de 300 de interpreţi din diferite ţări.

Ediţia de anul acesta se concentrează pe claviatură în sens larg, prezentând o serie de lucrări pentru diferite instrumente cu clape, “claviaturile” instrumentelor de percuţie, precum şi claviaturile calculatoarelor. Multe dintre compoziţii au fost pregătite cu ajutorul electronicii, al instalaţiilor. Prin alegerea claviaturii, organizatorii doresc să aducă un omagiu simbolic lui Fryderyk Chopin, de la a cărei naştere se împlinesc anul acesta 200 de ani.

La ediţia de anul acesta vor putea fi ascultate, în premieră mondială, lucrări compuse de Gordon Monahan, Zygmunt Krauze, Paweł Szymański, Maja Ratkje, Ørjan Matre, Eivind Buene, Christian Eggen, Włodzimierz Kotoński, Rytis Mažulis, Marcin Bortnowski, Doina Rotaru, Marcin Stańczyk, Jarosław Kapuściński, Agata Zubel, Hanna Kulenty, Lidia Zielińska, Wojciech Ziemowit Zych, Jerzy Kornowicz, Cristian Lolea, în majoritate comandate de festival. Lucrările vor fi interpretate de orchestrele: Filarmonicii Naţionale din Varşsovia, Sinfonia Iuventus, Sinfonia Varsovia, Österreichisches Ensemble für Neue Musik, Oslo Sinfonietta, Les Percussions de Strasbourg, Aukso, Orchestra de Cameră a Oraşului Tychy, Ensemble Nikel, European Workshop for Contemporary Music, Kwadrofonik, De Ereprijs, Musik Fabrik. La pupitrele dirijorilor vor sta, printre alţii Reinbert de Leeuw, Christian Eggen, Marek Moś, Rüdiger Bohn, René Gulikers, Emilio Pomarico, Etienne Siebens.

Lucrările celor doi compozitori români vor putea fi asculate, în premieră mondială, duminică, 19 septembrie, la ora 19.30, la Universitatea de Muzică ”Fryderyk Chopin” (str. Okólnik 2), în interpretarea orchestrei camerale a oraşului Tychy (lucrarea comandată de Festival Doinei RotaruL’Ange avec une seule aile) şi joi, 23 septembrie, la ora 19.30, în Sala de Concerte a Radiolui Polonez (str. Z. Modzelewskiego 59), în interpretarea orchestrei din Apeldoorn, Olanda (lucrarea lui Cristian Lolea, 2010). De asemenea, luni, 20 septembrie 2010, la ora 17.00, Doina Rotaru se va întâlni cu publicul la Forumul Cultural Austriac (str. Próżna 8), într-un eveniment al Festivalului.

Doina Rotaru, profesoară de compoziţie în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, este unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori români de muzică contemporană. Autoare a peste 25 de lucrări simfonice – dintre care 3 simfonii şi 11 concerte – şi a peste 70 de lucrări camerale, instrumentale şi corale, Doina Rotaru a fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul Academiei Române (1986); Premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1981, 1990, 1992, 1994, 1997, 2001, 2004, 2007); Premiul I la Concursul Internaţional „Gedok-Mannheim” (1994). Compoziţiile ei sunt interpretate în toată lumea, fiind adesea rugată să compună pentru festivaluri. De asemenea, se regăsesc pe 11 CD-uri, produse de Maguelone şi Nova Musica din Franţa, MPS din Anglia, Sonoton din Germania, Editura Muzicală, Electrecord şi Editura Societăţii Române de Radio.

Compozitor şi pianist, Cristian Lolea a absolvit pianul la Liceul de Muzică „George Enescu” (1995), urmând cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa lui Tiberiu Olah (1995-2001). În prezent este doctorand, lucrând sub îndrumarea lui Octavian Nemescu, şi cadru didactic asociat, în aceeaşi instituţie. A participat la diferite cursuri de măiestrie în compoziţie, beneficiind de burse la: „Gaudeamus Music Week”, Amsterdam – Olanda (1997), International Summer Courses for Young Composers, Radziejowice – Polonia (1998), „7. Internationale Akademie für Neue Komposition und Audio-Art”, Schwaz-Austria (1999). Creaţiile sale au fost cântate în România, Polonia, Austria (de către prestigiosul Cvartet Arditti), înregistrate şi difuzate de către Radiodifuziunea Română. Cristian Lolea a primit premii de compoziţie la numeroase concursuri studenţeşti şi de tineri compozitori, naţionale şi internaţionale.

Număr de vizualizări :1519

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508