“Teatru I” de Valeriu Anania

sept. 1st, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, în seria de autor Valeriu Anania” a Editurii Polirom, a apărut volumul “Teatru I”, cu o cronologie de Ştefan Iloaie.

„Oprindu-se în creaţia sa pe inspiraţia trasă cu precădere din vechile motive baladeşti păstrătoare de mituri originare (al viziunii cosmice, vieţii şi morţii, al creaţiei, al întemeierii etc.), Valeriu Anania a prelungit procesul creator particular al unui neam înspre un astăzi coborât cu certitudine din ieri. Dar, aşa cum se întâmplă întotdeauna, artistul cel nou a infuzat operei sale semnificaţii legate de viziunea sa individuală asupra lumii, de temperamentul său artistic. În descendenţa certă din făuritorii vechii balade, Valeriu Anania, cărturarul şi poetul, a dat răspunsul său într-o nouă creaţie spirituală…” , a scris Zoe Dumitrescu-Buşulenga despre acest volum.

„Multe semnificaţii (creaţia, spre a trăi, trebuie să încorporeze un suflet; creaţia, spre a dăinui, cere jertfa creatorului, viaţa lui) rezultă din legenda meşterului Manole care, absorbit de operă, nu înregistrează moartea copilului său şi îşi zideşte de vie soţia, conform unui jurământ… Steaua Zimbrului tratează mitul etiologic al stemei Moldovei. Pe urmele lui Eminescu din drama neterminată Bogdan Dragoş, Valeriu Anania se fixează asupra epocii tulburi a descălecatului Moldovei, punând la contribuţie ştirile noi furnizate de C.C. Giurescu. Acţiunea piesei e credibilă, iar eroii – posibili.” , a scris Al. Piru pe coperta patru a volumului.

Număr de vizualizări :1385


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro