“Să ai un ideal” de Michel Lacroix

sept. 16th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Trei a apărut volumul Să ai un ideal” de Michel Lacroix, în colecţia “Acum pentru viitor”, în traducerea Ilenei Cantuniari.

Chiar trebuie să ai un ideal pentru a fi fericit? De-ndată ce vrei să răspunzi la întrebare, lucrurile se complică.

Pe de-o parte, îi admirăm pe cei care au un ideal și care sunt capabili să urmărească un scop în mod constant (acesta este lucrul care dă cu adevărat sens vieții). Pe de altă parte, știm cu toții cât de necesar este ca, în anumite condiții, să poți ceda și să nu-ți direcționezi viața urmărind în mod isteric un scop rigid. Noțiunea de ideal presupune de multe ori un angajament total, lucru care poate da naștere unor atitudini totalitariste.
Totuși, să nu uităm că idealul este decisiv pentru o viață psihică sănătoasă. Vine din adâncul nostru, ne oferă motivația de a fi mai buni, de a ne depăși pe noi înșine.
Oare, în ultimă instanță, idealurile sunt distructive sau binefăcătoare? Sunt agenți demonici sau angelici?
Cartea “Să ai un ideal” susține o controversă filosofică și psihologică pe această temă inedită. Ea propune o nouă manieră, mai puțin toxică, de idealism, care concilia-ză înclinația spre bine și cea spre rău, pe de-o parte, idealul și raportarea necesară a acestuia la real, pe de altă parte.

Profesor de filosofie, Michel Lacroix este colaborator permanent al revistei Psychologies Magazine. A fost recompensat cu Grand Prix de l’Académie française pentru cartea “De la politesse”. A mai publicat: “Le Culte de l’émotion”, “Le Courage réinventé”, “Le développement personnel”.

Număr de vizualizări :1461


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro