“Nostradamus. Profeţiile de bun augur” de Mario Reading

sept. 21st, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Litera a apărut volumul “Nostradamus. Profeţiile de bun augur” de Mario Reading.

Nostradamus a început să emită profeţii în 1547, iar în 1555 au fost publicate într-o carte numită “Centuriile”. Profeţiile sunt scrise în catrene rimate, folosind un stil criptic care combină franceza, latina, spaniola şi limba ebraică. Niciodată înţelese pe deplin, previziunile lui încă mai suscită curiozitatea, continuând să vadă lumina tiparului.

Michel de Nostredame (1503-1566), astrolog şi medic francez, a fost unul dintre cele mai controversate personaje ale secolului al XVI-lea. S-a bucurat de celebritate şi recunoaştere încă din timpul vieţii, în special datorită tratamentelor ingenioase aplicate victimelor ciumei din 1546-1547. Caterina de Medici l-a invitat la curtea sa ca astrolog şi în 1560 a fost numit doctorul lui Carol al X-lea.

Nostradamus nu a prevăzut, însă, doar cataclisme şi războaie. Există numeroase profeţii de bun augur, de la înscăunarea Caterinei de Medici la naşterea lui Stradivarius sau alegerea papei Benedict al XVI-lea. Mario Reading adună laolaltă aceste catrene mai puţin cunoscute, oferindu-ne o interpretare originală şi dezvăluind un Nostradamus mai optimist decât îl ştim noi. Pentru înţelegerea catrenelor, Reading se distanţează de traducerile vechi, deseori greşite, şi foloseşte aşa-zisa tehnică eufonică, inventată de el, în care o importanţă capitală o au sunetele versului. Astfel, vocalele şi consoanele limbii franceze vechi dezvăluie înţelesuri ascunse cititorilor contemporani.

Număr de vizualizări :1510


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro