“Nord” de Louis- Ferdinand Céline

sept. 21st, 2010 | By | Category: Carte in lucru

În curând, la Editura Nemira va apărea volumul “Nord” de Loius- Ferdinand Céline, în colecţia “Babel”.

„Trebuie să te dotezi cu o armură – sau dacă vreţi cu un blindaj – pentru a-l aborda pe Céline. Trebuie să-l accepţi aşa cum e sau să nu-l accepţi deloc.“, a scris Henri Guillemin.

Există în “Nord” câteva episoade incomparabile. Personajele au mintea la fel de deranjată şi sunt la fel de surprinzătoare ca şi în “Călătorie la capătul nopţii”, iar scenele pe care le fac sunt, în anarhia lor, întru totul memorabile.“, a scris Ralph Manheim în “Times Literary Supplement”.

Louis-Ferdinand Destouches (Celine) s-a născut la Courbevoie în 27 mai 1894. Îşi petrece copilăria la Paris, unde şi studiază. După sejururi în Germania şi Anglia şi ucenicia sa la mai mulţi bijutieri din Paris şi Nisa, în 1912 se înrolează în regimentul XII de cuirasieri din Rambouillet. Este rănit şi apoi decorat cu Medalia Militară şi crucea de Război. După un sejur la Londra, se angajează ca agent comercial în fosta colonie germană din Camerun în 1916.

Bolnav de paludism, se întoarce în Franta în 1917. În 1919 obţine bacalaureatul şi urmează studii de medicină, susţinându-şi teza în 1924. Din 1927 este medic într-un dispensar din Clichy, iar în 1932 publică sub pseudonimul Celine romanul “Călătorie la capătul nopţii, pentru care primeşte Premiul Theophiste Renaudot.

În 1936 apare cel de-al doilea roman al său, “Moarte pe credit. După o călătorie în URSS, public “Mea culpa”, apoi în 1937 pamfletele “Bagatele pentru un masacru” si “Şcoala cadavrelor”.

După ce Franţa declară război Germaniei, Celine devine medic la bordul vasului Chella, care se scufundă lovit de o navă de patrulare britanică. Celine se întoarce la Paris şi se ocupă de dispensarul de la Bezons. Publică pamfletul “Bine am mai ajuns!”, în 1941.

Între 1944 şi 1951, Celine trăieşte exilat în Germania şi Danemarca, unde este închis la sfârşitul războiului, fiind acuzat de colaboraţionism. În 1951, se întoarce în Franţa, se stabileşte la Meudon, unde îşi continuă opera: “Feerie pentru o alta data”, De la un castel la altul,Nord,Rigodon. Moare la 1 iulie 1961.

Număr de vizualizări :1674


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro