“Nimeni sau Fumătorul de pipă” de Claudiu Soare

sept. 24th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Cartea Românească a apărut volumul de proză “Nimeni sau Fumătorul de pipă” de Claudiu Soare, în colecţia “Proză”.

Odată cu teribilul accident (sau crimă?) de la cafeneaua Polly Maggoo, Parisul intră sub stăpânirea Fumătorului de pipă, aflat în căutarea sufletului pierdut. Dispariţia lui Maite declanşează călătoria dantescă a lui Claudio, într-o lume întoarsă pe dos, dominată de întâmplări fantastice. O lume a himerelor. Timpul se contractă şi se dilată, oamenii se multiplică, se decorporalizează, se dedublează, zboară prin timp şi spaţiu.

O răsturnare stupefiantă de situaţie o readuce înapoi pe Maite. Dar când viaţa e vis, cei ce trec graniţa nu mai sunt niciodată aceiaşi.

„Poet până-n măduva oaselor, Claudiu Soare cartografiază, în acest prim roman al său în limba română, un teritoriu imaginar în egală măsură dostoievskian, bulgakovian şi „soarescian”, loc al întâlnirilor liminale, al dispariţiilor neliniştitoare, al comunicării cu alte lumi. Nimeni” sau Fumătorul de pipă” se petrece într-un Paris de după toate apocalipsele, într-un timp în care cerurile şi infernurile au rămas deschise, iar bietul fost-oraş-lumină primeşte – prin conştiinţa (auctorială) a unui personaj aflat în căutarea propriei identităţi – ultimii oameni, urmăriţi şi ispitiţi de forţele răului. Claudio (Soares) şi Maite, fiica unui poet mexican, trăiesc o poveste de dragoste care-i învăţa „metoda nemuririi”, dar şi buna întrebuinţare lumească a singurăţatii, într-un Paris bântuit de mormoni, comunişti, negri şi de Diavolul însuşi, întâlnit pe Pont des Arts. Cine scapă? Ca întotdeauna, poetul, scriind „o poveste care nu se poate spune”, şi Beatrice a sa.”, a scris Simona Sora pe coperta a patra a volumului.

„Bucuria de a scrie un roman este bucuria îndrăgostirii, căreia i te livrezi cu inocenţa recipientului gol, însetat de călătorie… În definitiv, niciodată nu eşti mai liber şi mai puternic decât în facerea acestei poveşti imaginare de iubire cu tine însuţi, cu personajele în care te proiectezi. Dar, în roman, totul este un imens sentiment de iubire cu infideli – şi exact ca în povestea de dragoste visată, măreţia rămâne doar o străfulgerare a ceea ce nu ştim să fim…”, a spus Claudiu Soare.

Număr de vizualizări :1592


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro