“Muzica romantică”, cu Dan Dediu şi invitaţii săi

sept. 23rd, 2010 | By | Category: Eveniment

Vineri, 24 septembrie 2010, ora 18:30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), va avea loc cea de-a patra întâlnire din seria „Restul e muzică… Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi“. Tema întâlnirii esteMuzica romantică. Semnificația Romantismului în muzică va fi explicată şi ilustrată de Dan Dediu împreună cu invitații săi: Bianca Manoleanu(soprană), Aurelian Octav Popa (clarinet), Marin Cazacu (violoncel), Steluţa Radu, Verona Maier, Remus Manoleanu (pian), care vor susţine un recital.

„Periplul prin istoria muzicii continuă cu înflăcărarea generațiilor de compozitori și interpreți din secolul al XIX-lea, marcate de un mirabil cuvânt găsit într-o străfulgerare genială de E.T.A.Hoffman: romantismul, prin care suferința s-a transformat în sistem, iar pierderea – în energie creatoare. Un timp propice melodiilor sfâșietoare, miniaturii instrumentale, dar favorabil și construcțiilor simfonice impresionante sau dramelor lirice, romantismul transformă audiția muzicală și ritualul concertistic într-o religie a muzicii. În sălile de concert ce se edifică în acest răstimp, cu ajutorul orchestrelor de profesioniști și a virtuozilor, marii compozitori sunt transformați în statui, iar muzica însăși se apropie de rugăciune. În felul lui, muzicianul devine sacerdot și profet.”, a spus Dan Dediu.

Accesul publicului este liber.

Parteneri: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, TVR Cultural, Radio România Cultural

Număr de vizualizări :1502


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro