“Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu- Mihail Sebastian” de Marta Petreu, ediţia a doua

sept. 6th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În cursul lunii septembrie a acestui an, a apărut ediţia a doua, revăzută şi adăugită, a volumului “Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu- Mihail Sebastian” de Marta Petreu, colecţia “Plural M”, Editura Polirom.

Despre Nae Ionescu, contemporanii lui, inclusiv una dintre iubitele sale, Maruca Cantacuzino, au depus mărturie că era diavolul. Mihail Sebastian, care i-a fost ucenic la „Cuvântul” timp de şapte ani, din 1927 până în 1934, a sfârşit şi el prin a declara că profesorul şi directorul său de conştiinţă era „diavolul”. Centrată pe publicistica politică a lui Sebastian şi pe psihologia tânărului scriitor –ce l-a fixat afectiv, ca pe-o iederă, de Nae Ionescu şi de Eliade –, volumul examinează rolul pe care l-a avut Nae Ionescu în formarea tânărului său discipol şi cât de tare a fost influenţat învăţăcelul de ideile politice şi filosofice ale maestrului. În urma acestei cercetări făcute în presa anilor 1927-1936, autoarea demonstrează că Mihail Sebastian a fost (ca, mai târziu, Cioran, Eliade, Noica ş.a.) un reprezentant al aripii de extremă dreapta a generaţiei sale, generaţia ’27.

Marta Petreu este scriitoare, doctor în filosofie, profesor de istoria filosofiei româneşti la Universitatea „Babeş-Bolyai”. Redactor-şef al revistei Apostrof. A debutat editorial în 1981, cu volumul de poezii “Aduceţi verbele”. Ca eseist şi istoric al filosofiei româneşti, a publicat volume precum “Un trecut deocheat” sau „Schimbarea la faţă a României“(1999, 2004), “Ionescu în ţara tatălui” (2001, 2002), “Despre bolile filosofilor. Cioran” (2008), “Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu –Mihail Sebastian” (Ed. I, Polirom, 2009). Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Fundaţiei Culturale “Apostrof”.

Număr de vizualizări :1683


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro