“De la ucenicie la măiestrie în arta dirijorală”, ediţia a II-a

sept. 12th, 2010 | By | Category: Eveniment

Joi, 16 septembrie 2010, ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, Orchestra  Filarmonicii din Piteşti va susţine un concert de muzică clasică ce are ca scop promovarea tinerelor talente în arta dirijorală. Evenimentul face parte din proiectul european POSDRU ( Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane), “De la ucenicie la măiestrie în arta dirijorală” desfăşurat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.  În cea de-a doua ediţie se vor afla la pupitrul dirijoral studenţii Rebecca Mihai, Florin Alexandru Grămadă, Alexandru Ionuţ Mija şi Alexandru Ilie de la clasele maeştrilor Cristian Brâncuşi şi Petru Andriesei. Programul va cuprinde uvertura operei Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia nr. 8 “Neterminata” de Franz Schubert şi Simfonia nr. 4 “Italiana” de Felix Mendelssohn.

Rebecca Diana Mihai s-a născut la 23.03.1989 în Bacău şi este absolventă a liceului “George Apostu“ din localitate , la secţia instrumentală, studiind pianul cu profesoara Ştefania Vasiliu Olaru. În prezent este studentă în anul al III-lea la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia Dirijat Orchestră, la clasa maestrului Cristian Brâncuşi. Primii paşi în arta dirijorală i-a făcut împreună cu maestrul Petru Andriesei. Obţine premii importante la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, dintre care amintim Premiul I la concursul naţional “Primăvara artelor”, Bacău, premiul I la concursul naţional “Garabet Avachian”, Bucureşti 2003 şi premiul II în anul 2005. Susţine două concerte de pian cu Orchestra Filarmonicii din Bacău, dirijată de maestrul Ovidiu Bălan. Are parte de experienţe dirijorale, corale şi orchestrale în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, beneficiind şi ea de proiectul “De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală” din cadrul programului POSDRU de la începutul anului 2009 şi până în prezent.

Grămadă Florin Alexandru a absolvit de asemenea Liceul de Muzică “George Enescu”  în anul 2007,  studiind pianul cu doamna profesor Eliza Bârzescu . În prezent este student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în anul al patrulea, la secţia Dirijat Orchestră avându-l ca maestru pe c.d.a. dr. Cristian Brâncuşi. În calitate de pianist susţine recitaluri în sala mare a Ateneului şi la sala Dalles. Experienţa dirijorală constă în susţinerea a două concerte de muzică clasică în Studioul “George Enescu” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, precum şi un concert de muzică modernă în sala de concerte “Mihail Jora” a Societăţii Române de Radiodifuziune. Fiind beneficiar al proiectului “De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală” ia şi el parte la stagiile de pregătire susţinute cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii şi Opera Naţională din Bucureşti.

Tânărul dirijor Alexandru Ionuţ Mija s-a născut la 27 octombrie 1989 în Mărăşeşti, judeţul Vrancea. La vârsta de 6 ani începe studiul viorii la Focşani, cu profesoara Anica Ghinea. Este absolvent al Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Gheorghe Tattarescu‟ din Focşani, iar actualmente este student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, secţia Dirijat Orchestră, la clasa profesorului Petru Andriesei. Din anul 2009 începe să colaboreze în calitate de dirijor cu orchestrele facultăţii, susţinând concerte atât în sala „George Enescu‟, cât şi în studioul de operă. De asemenea, se numără printre cei care întemeiază formaţia corală Passiones, un cor de tineri studenţi înfiinţat în anul 2008 care pe parcursul acestei perioade are o bogată activitate concertistică atât în Bucureşti, cât şi în ţară. În cadrul acestei formaţii, Alexandru Ionuţ Mija activează nu doar în calitate de corist, ci şi în calitate de dirijor.  Dornic de a reda tinerilor plăcerea de a cânta în orchestră, Alexandru Mija, alături de alţi tineri muzicieni şi Asociaţia Studenţească a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti întemeiază în decembrie 2009 orchestra de tineret Camerata Regală, aflată sub înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României, orchestră care, încă de la înfiinţare, înregistrează reale succese datorită devotamentului şi talentului instrumentiştilor.

Alexandru Ilie este student în anul al patrulea la secţia Dirijat Orchestră în cadrul  Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Petru Andriesei. A absolvit în anul 2007 Liceul de Muzică “George Enescu” din Bucureşti, acolo unde timp de 12 ani a studiat pianul cu profesorii Călin Dragoş, Predoiu Cristina, Predoiu Mihaela si Maria Indricău.

Pe parcursul anilor de facultate a participat la concursul de dirijat din cadrul proiectului “De la ucenicie la măiestrie în practică dirijorală” unde a obţinut premiul al treilea, a susţinut concerte cu orchestrele Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti abordând repertorii din creaţiile compozitorilor Joseph Haydn, Ludvig van Beethoven, Franz Schubert. Pe lângă repertoriul clasic, el abordează şi lucrări contemporane ale tinerilor compozitori din Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Participă alături de colegii săi la numeroase stagii de practică cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române şi Opera Naţională din Bucureşti.

Număr de vizualizări :2528


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro