“Cuvintele şi lucrurile” de Michel Foucault

sept. 17th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura RAO a apărut volumul Cuvintele şi lucrurile” de Michel Foucault, în traducerea lui Bogdan Ghiu şi a lui Mircea Vasilescu, în colecţia “Biblioteca RAO”.

Cuvintele şi lucrurile ni se înfiinţează ca un veritabil epos intelectual, ca o arheologie a modernităţii de care nu ne-am desprins. Decupajul foucauldian al ideilor îşi păstrează până astăzi noutatea radicală, descripţiile lui terminologice nu au doar o precizie împinsă până la elocvenţa detaliului, dar şi un suflu evocator, o mişcare de largă respiraţie epică.

Michel Foucault a lăsat o operă vastă şi provocatoare, ordonată de câteva teme esenţiale pentru societatea modernă: nebunia, delincvenţa şi instituţiile corespunzatoare, sexualitatea, ‘arheologia’ cunoaşterii, raportul acesteia din urmă cu puterea. Influenţa lui intelectuală a fost comparată cu aceea a unui Kant sau Nietzsche: după fiecare dintre ei, subiectele de care s-au apropiat nu mai pot fi atinse în chip inocent.

Număr de vizualizări :1900


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro