spot_img

“Coperta a patra. Interviuri cu scriitori clujeni” de Ioan Pavel Azap

De curând, Editura Dacia XXI a publicat volumul “Coperta a patra. Interviuri cu scriitori clujeni” de Ioan Pavel Azap, în colecţia “Scriitorii la ei acasă”.

 

Volumul se deschide cu nota autorului: “Interviurile din prezentul volum, realizate între 1993-2010, având drept „protagonişti” scriitori clujeni ori asimilabili acestui statut, au apărut în reviste literare din Cluj-Napoca şi în paginile culturale ale unor publicaţii clujene: cotidianul „Mesagerul transilvan“, săptămânalul „Informaţia Cluj“, revistele „Tribuna“ şi „Steaua“. Rod al unei fericite identificări a pasiunii cu… datoria (a se citi: serviciul!), ele nu au fost destinate dintru început cuprinsului unei cărţi, ci paginii mai mult sau mai puţin efemere a ziarului (revistei). Nu este vorba prin urmare despre un volum construit cu premeditare, ci despre o carte care s-a născut oarecum de la sine. Nu doar orgoliul auctorial, chiar dacă este vorba şi despre aşa ceva, cât valoarea de document – atâta câtă e! – a interviurilor care urmează m-au determinat să dau curs invitaţiei Editurii Dacia de a republica sub forma unei cărţi pagini care, unele, zac de mult în colbul bibliotecilor publice. Fără ipocrizie dar şi fără falsă modestie, îmi asum atât eşecurile cât şi reuşitele acestor minipiese de teatru într-un act şi în două personaje. De asemenea, ţin să precizez că toate răspunsurile la întrebările adresate verbal sau în scris au fost date de către intervievaţi de bună voie şi nesiliţi de nimeni (chiar dacă uneori la insistenţe repetate!), fără constrângeri – şantaj, tortură fizică sau psihică etc. – din partea intervievatorului şi fără a fi pusă în pericol ori lezată integritatea fizică sau psihică a interlocutorilor.”

Scriitorii incluşi în acest volum sunt: Ion Arcaş, Attila F. Balázs, Horia Badescu, Nicolae Benea, Petre Bucşa, Virgil Bulat, Adrian Mihai Bumb, Dumitru Cerna, Lucian Cristea, Constantin Cubleşan, Vasile Gogea, Leon-Iosif Grapini, Adrian Grănescu, Claudiu Groza, Vasile Grunea, Tudor Ionescu, Negoiţă Irimie, Ion Istrate, Alexandru Jurcan, Virgil Mihaiu, Horia Muntenuş, Ion Mureşan, Marcel Mureşeanu, Ioan Negru, Ionel Oneţ, Mircea Opriţă, Mircea Petean, Petru Poantă, Aurel Rău, Tudor Dumitru Savu, Radu Săplăcan, Miron Scorobete, Ion Simuţ, Teodor Tanco, Valentin Taşcu, Flavia Teoc, Dan Trif, Victor Ţarină, Ionuţ Ţene, Adrian Ţion, Radu Ţuculescu, Cornel Udrea, George Vigdor, Dinu Virgil, George Vulturescu, Constantin Zărnescu.

Ioan-Pavel AZAP s-a născut la 15 mai 1967, în satul Ticvaniul Mic, judeţul Caraş-Severin. Licenţiat al Facultăţii de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca (1995). Cărţi publicate: Autoportret cu mască (poezii, Ed. RFT, Cluj-Napoca, 1993; Premiul de debut „Mongolu” al Filialei Cluj a U.S.R.); Funigei (poezii, Colecţia „Liliput” a Bibliotecii Judeţene

„Paul Iorgovici” Caraş-Severin, Reşiţa, 1997; ediţie bibliofilă); Poeme de cinci stele (poezii, Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2002; Premiul Studioului Teritorial de Televiziune Cluj la cea de-a XXIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei, 2002); Barbi (catrene epigramatice, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2002); Traveling (interviuri cu regizori români de film, vol. I, Ed. Tritonic, Bucureşti, 2003); Stop-cadru (cronici de film, Ed. Tribuna, Cluj-Napoca, 2005); Câteva ore din viaţa ta (pseudoroman, Ed. Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş, 2007); Toga de gală (poezii, antologie, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2008; ed. a II-a, 2009).

Prezent în volume colective şi antologii de poezie şi proză din ţară şi străinătate (Ungaria). Este redactor la revista „Tribuna” din Cluj-Napoca şi membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508