Festivalul Internaţional de Film Independent “Anonimul” îşi deschide porţile

aug. 8th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 9 august 2010, începe a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent “Anonimul”, ce se desfăşoară la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. În timpul zilei filmele sunt proiectate în sălile Complexului Cinema din Green Village, iar în timpul nopţii (începând cu ora 20:45) toate filmele se proiectează în camping, pe un ecran gigant, în aer liber. Această ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent “Anonimul” se desfăşoară în perioada 9 – 15 august 2010.

La secţiunea din acest an a “Actorilor în spatele camerei” va avea loc o proiecţie specială a filmului “Teenage Paparazzo”, în regia lui Adrian Grenier, cunoscut publicului pentru rolul său din serialul HBO “Entourage”. Totodată, producătorul acestui film, Matthew Cooke va fi prezent în cadrul Festivalului “Anonimul”, pentru o serie de discuţii şi sesiuni despre  Q&A pe tema filmului, making docs şi despre colaborarea sa cu Adrian Grenier.

“Teenage Paparazzo” urmăreşte o revoluţie culturală a obsesiei faţă de vedete, care a luat naştere în Statele Unite şi care s-a extins succesiv pe întreg globul. În documentar apar vedete ale show-business-ul American precum Alec Baldwin, Whoopi Goldberg, Rosie O’Donnell, Eva Longoria Parker sau Paris Hilton.

“Teenage Paparazzo” a avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance 2010, iar premiera europeană la Festivalul de film de la Karlovy Vary, în urmă cu o lună. Festivalul ANONIMUL prezintă filmul în cea de-a doua sa proiecţie europeană, în premieră în România, joi, 12 august 2010.

Un alt eveniment important în cadrul Festivalului “Anonimul” este proiecţia specială a filmului “Marţi, după Crăciun”, cel mai recent titlu al regizorului Radu Muntean.
Filmul a fost inclus în secţiunea “Un Certain Regard”, Cannes 2010 şi a primit recent Premiul pentru “Cea mai bună actriţă”- Mirela Oprişor, la Festivalul de Film de la Sarajevo.

De asemenea, Lucian Ban revine la Anonimul cu un nou proiect creat special pentru festival: “Tarkovsky Redux – like spirit without a shadow”.
Proiectul îl are ca invitat pe Mat Maneri, violist american nominalizat la Premiul Grammy pentru Cel mai bun album de muzică alternativă în 2006, alături de Lucian Ban şi aceiaşi Silent Strike şi Dan Basu.
Scene din celebrele filme ale lui Tarkovski- “Oglinda”, “Nostalgia”, “Sacrificiul” şi “Călăuza” sunt reimaginate şi proiectate live de Dan Basu, pe muzica compusă de Mat Maneri, Lucian Ban şi Silent Strike, într-un nou proiect spectaculos în premieră la Anonimul.

O altă surpriză a Festivalului o reprezintă cele 2 titluri de excepţie ce vor fi prezentate publicului: “Copie conforme/ Certified Copy” inclus în Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes de anul acesta şi recompensat cu premiul pentru “Cea mai bună actriţă”- Juliette Binoche şi filmul “Temple Grandin”, ce s-a bucurat de  15 nominalizări la Premiile Emmy în acest an.

În cadrul celor trei secţiuni competiţionale, la “Competiţia de Lungmetraj”, selectorul  Ludmila Cvikova a propus umătoarele titluri: ZERO, în regia lui Pawel Borowski, Polonia, 2009;  VULPIŢELE/ FOXES în regia Mirei Fornayova, Slovacia- Cehia- Irlanda, 2009; LA MARE/ ALAMAR, regia Pedro Gonzalez-Rubio, Mexic, 2009; MICUŢA SLOVENĂ/ SLOVENIAN GIRL, regia Damjan Kozole, Slovenia- Germania- Serbia- Croaţia- Bosnia- Hertegovina, 2009; CARAVANA CINEMATOGRAFICĂ, regia Titus Muntean, România, 2009; REÎNCARNAREA LUI TROTKI/ THE TROTSKY, regia Jacob Tierney, Canada, 2009
şi PE CALEA CEA BUNĂ/ ON THE PATH, regia Jasmila Zbanic, Bosnia Hertegovina- Austria- Germania- Croaţia, 2010.
Cele şapte titluri concurează pentru Marele Premiu al Festivalului de Film ANONIMUL în valoare de 3.000 USD, premiu acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Festival.

La secţiunea de scurtmetraj, au fost înscrise 350 de scurtmetraje de ficţiune şi animaţie din 36 de ţări. Dintre acestea, 45 au fost producţii româneşti. Înscrierile s-au deschis în februarie 2010 şi s-au încheiat în iunie 2010.

Selecţia realizată de criticul de film Irina Margareta Nistor cuprinde 30 de scurtmetraje de ficţiune şi respectiv 20 de scurtmetraje de animaţe.

Scurtmetrajele selecţionate concurează pentru Premiul pentru “Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune”, respectiv “Cel mai bun scurtmetraj de animaţie”, fiecare în valoare de 1000 USD, premii acordate exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.
La secţiunea scurtmetraj ficţiune, Fundaţia Anonimul va acorda Premiul Ovidiu Bose Paştină, în valoare de 1000 USD.

Ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române, producător asociat.

Parteneri: Stella Artois, Lavazza prin Blue Coffee Service, HBO România, Microsoft România, Fundaţia Soros Romania

Cu sprijinul: Tarom, BMW Group Romania, TNT România, Golden Tulip Victoria Bucharest Hotel, Clubul Ţăranului

Parteneri media: Radio Guerrilla, 24FUN, Academia Catavencu, Romania literara, The One, Cinemagia, Green Channel TV, Happy Fish TV

Mai multe informaţii pe pagina web: http://www.festival-anonimul.ro/

Număr de vizualizări :2526


One Comment to “Festivalul Internaţional de Film Independent “Anonimul” îşi deschide porţile”

  1. […] Agentia de carte precizeaza ca, la sectiunea de scurtmetraj, au fost inscrise 350 de scurtmetraje de fictiune si animatie  din 36 de tari. Dintre acestea, 45 au fost productii romanesti. Inscrierile s-au deschis in februarie 2010 si s-au incheiat in iunie 2010. Selectia realizata de criticul de film Irina Margareta Nistor cuprinde 30 de scurtmetraje de fictiune si respectiv 20 de scurtmetraje de animatie. […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro