“Ultima ieşire spre Brooklyn” de Hubert Selby Jr.

aug. 10th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Humanits Fiction, în colecţia Raftul Denisei, va apărea în curând volumul semnat de Hubert Selby Jr., Ultima ieşire spre Brooklyn”, în traducerea lui Adrian Buz.

„Acest roman va exploda ca un proiectil diabolic şi va fi citit cu înfrigurare şi peste o sută de ani“, scria Allen Ginsberg despre prima carte a lui Hubert Selby Jr. La peste patru decenii de la publicare, “Ultima ieşire spre Brooklyn confirmă spusele poetului american. Suscitând reacţii extreme încă de la apariţie, de la contestări furibunde la veneraţie pură şi necondiţionată, “Ultima ieşire…” aduce pentru prima oară la lumină universul dezmoşteniţilor Americii, o lume trezită din Marele Vis American la realitatea crudă şi fără speranţă. Din ea fac parte Tralala, prostituata care îşi ratează unica şansă la fericire, Harry, muncitorul ce descoperă în timpul unei greve adevăruri de neconceput despre sine, Georgette, travestitul condamnat la iubiri sordide, Vinnie, bătăuşul fără scrupule pentru care suferinţa celorlalţi este singurul divertisment. O carte de intensitate dostoievskiană, populată de efigiile unei umanităţi pentru care alcoolul, drogurile şi violenţa sunt singurele soluţii şi perspective, “Ultima ieşire spre Brooklyn reprezintă, alături de romanele lui Burroughs şi Kerouac, actul de naştere al unei noi literaturi.

Controversatul scriitor HUBERT SELBY Jr. s-a născut la New York, în 1928. Îşi petrece copilăria în Brooklyn şi urmează primul an de liceu la Peter Stuyvesant High School. La 15 ani renunţă la studii, iar în 1944 se înrolează în Marina Comercială a SUA, luând parte la al Doilea Război Mondial. În Germania conrtactează tuberculoză şi suferă câteva operaţii, pierzându-şi 11 coaste şi un plămân. În cei patru ani de spitalizare, Selby devine dependent de morfină şi tot acum începe să scrie primele povestiri. După 1950, acceptă slujbe dintre cele mai diverse: face un curs de secretariat, lucrează o vreme ca analist de asigurări, dar destinul lui ia altă turnură după ce primele povestiri îi sunt publicate în în reviste precum Kulchur şi Black Mountain Review (acestea vor fi reunite mai târziu în volumul Song of the Silent Snow, 1986). În 1961 i se intentează primul proces pentru obscenitate, în urma publicării nuvelei „Tralala“ în Provincetown Review. În 1964, nuvela va deveni un capitol important din debutul lui Selby Ultima ieşire spre Brooklyn (Last Exit to Brooklyn), roman condamnat pentru obscenitate în Marea Britanie şi interzis în Italia. În 1967 Selby este arestat pentru posesie de heroină, moment care marchează începutul eliberării sale de vechile dependenţe şi concentrarea asupra scrisului. Urmează romanele The Room (1971), The Demon (1976), Recviem pentru un vis (Requiem for a Dream, 1978; Humanitas Fiction, 2007), The Willow Tree (1998), Waiting Period(2002). În anii 80 Selby începe să scrie scenarii de film şi televiziune, predând şi creative writing la University of Southern California. Moare la Los Angeles în 2004, când devenise deja unul dintre scriitorii-fetiş ai Americii.

Număr de vizualizări :1430


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro