La Editura Polirom, va apărea în această vară volumul “Thera” de Zeruya Shalev în traducerea Anyei Shilon, ce încheie trilogia din care mai fac parte volumele “Viaţa amoroasă” (1997) şi “Soţ şi soţe” (2000) .
Ella Miller este o femeie care se hotărăşte pe neaşteptate să-şi părăsească soţul şi paşnica viaţă familială pentru ispita de a trăi libertatea şi independenţa absolută. Numai că se izbeşte de o realitate dureroasă: nebănuita izolare, dubiile şi remuşcările, sentimentul de vină şi problemele de adaptare la o nouă viaţă ale fiului său o determină, aparent paradoxal, să tânjească tocmai la siguranţa şi liniştea, acum idealizate, ale familiei pe care ea însăşi a destrămat-o. Cu puternice accente autobiografice, romanul “Thera” (2005) este de fapt ultima parte dintr-o trilogie – din care mai fac parte “Viaţa amoroasă” (1997) şi “Soţ şi soţe” (2000) – ce pune problema sensibilă a crizei vârstei mijlocii, a rupturilor ireparabile şi a copleşitoarei neputinţe de a accepta şi a înţelege nu numai fiinţa care îşi este cea mai apropiată, dar şi propria-şi persoană. În ce măsură mai este posibil să te supui schimbării, să ierţi, să iubeşti după experienţa unei rătăciri covârşitoare? „Ceea ce încerc eu să arăt sunt dramele şi tragediile din spatele nuanţelor cotidianului.“, a spus Zeruya Shalev.
ZERUYA SHALEV s-a născut în Kibbutz Kinneret, Israel. Este autoarea a patru romane foarte apreciate de critica literară şi traduse în toată Europa. Dintre acestea, bestsellerul “Ba’al Ve Isha” (Soţ şi soţie, 2000; Polirom, 2008) a fost nominalizat la premiul Femina, iar “Hayei Ahavah” (Viaţa amoroasă, 1997) a stat la baza unui film (Germania, 2007) şi este inclus în prestigioasa listă din Der Spiegel a celor mai bune romane din ultimii patruzeci de ani, alături de operele unor autori precum Saul Bellow, J.M. Coetzee şi Philip Roth.