“Povestea arhivarului” de Travis Holland

aug. 30th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Printre cele mai noi apariţii editoriale Rao, se numără şi volumul “Povestea arhivarului” de Travis Holland, în traducerea lui Mihai Popescu. Publicul ţintă poate fi format din cititorii pasionaţi de istoria comunismului, dar şi de istoria literară şi condiţia scriitorului.

Volumul ne poartă într-o Moscovă a anului 1939. În străfundurile închisorii Lubianka, un tânăr arhivar, profesor universitar căzut în dizgraţie, trebuie să clasifice şi apoi să distrugă operele nenumăraţilor prizonieri politici aflaţi în închisoare. Este trimis să autentifice o povestire nesemnată, confiscată, presupunându-se că i-ar fi aparţinut scriitorului Isaac Babel, scriitor reţinut chiar în aceeaşi închisoare. Dar Pavel este bântuit de discuţiile pe care le-a avut cu celebrul autor al “Armatei de cavalerie”. Într-un final, el se hotărăşte să fure manuscrisele. Acum nu mai are nimic de pierdut: soţia i-a fost ucisă şi i se poate întâmpla orice: de la interogatorii crunte până la moarte. Volumul reprezintă o poveste despre curaj, plină de suspans, un tribut adus lumii scriitorilor şi literaturii înseşi.

Povestirile scrise de Travis Holland au apărut în reviste ca Glimmer Train, Five Points, Pluoghshares. Autorul a câştigat de 2 ori Hopwood Awards. În prezent locuieşte în Michigan.

Număr de vizualizări :974


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro