“Pornind de la Nietzsche” de Stefan Borbely

aug. 23rd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În colecţia “Paradigme” a Editurii Limes, a apărut de curând volumul Pornind de la Nietzsche” de Stefan Borbely.

“Înainte de a încredinţa tiparului această carte, nu-mi rămâne decât să mă disculp în faţa acelora care cred că văd peste tot Nietzsche. Critic fiind, nu pot să nu constat că volumul de faţă reprezintă – într-o mai mare măsură decât cele anterioare – rodul exuberant al unei manii decomplexate. Închizându-l, am ajuns la concluzia că foarte multe lucruri au rămas nespuse. Prin urmare, preliminez încă de pe acum că vor fi şi alte ediţii: mai cuprinzătoare decât cea de acum, mai diversificate, mai bune. Nu pot încheia rândurile preliminare fără să menţionez dialogul stimulativ în spiritul căruia multe dintre paginile prezentului volum au fost aşternute pe hârtie. Fascinant în Nietzsche este că nu poţi fi niciodată integral singur în universul spre care te călăuzeşte. E nevoie, peste tot, de spirite solidare: fericit e omul care le găseşte, care se lasă descoperit şi ghidat de de ele… “, a scris Ştefan Borbely.

ŞTEFAN BORBÉLY (n. 31 oct. 1953, în Făgăraş) este profesor universitar la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, în cadrul Catedrei de literatură universală şi comparată. Doctorat în literatură comparată (1999). Echinoxist ca formaţie, a debutat editorial în 1995, cu volumul de eseuri Grădina magistrului Thomas. A mai publicat: Xenograme (1997), Visul lupului de stepă (1999), De la Herakles la Eulenspiegel. Eroicul (2001), Opoziţii constructive (2002), Matei Călinescu. Monografie (2003), Cercul de graţie (2003), Proza fantastică a lui Mircea Eliade. Complexul gnostic (2003), Mitologie generală I. (2004), Despre Thomas Mann şi alte eseuri (2005), O carte pe săptămână (2007), Pornind de la Nietzsche (2010). A coordonat volumul colectiv Experienţa externă (1999) şi a realizat traduceri. Este membru al Uniunii Scriitorilor. Face parte din colectivul de coordonare al revistei Observator cultural. A colaborat la numeroase volume colective, printre care: Dicţionarul Scriitorilor Români (DSR, I-IV), Dicţionarul Esenţial al Scriitorilor Români (DESR), Dicţionar Analitic de Opere Literare Româneşti (I-IV), The Facts on File Companion to the World Novel. Bursier multiplu al Colegiului Noua Europă din Bucureşti, a beneficiat de stagii de pregătire în Marea Britanie (Oxford, 1999) şi Statele Unite: bursier Fulbright în 1992, la Indiana University, Bloomington; visiting fellow la New York, Columbia University, respectiv la Institute for Psychohistory (1997, 1999, 2000), la University of North Carolina, Chapel Hill (2001) şi la Jawaharlal Nehru University din New Delhi, India (Institute of Advanced Study, 2009). Publică frecvent în Apostrof, Observator cultural, Euphorion şi Contemporanul/Ideea Europeană.

Număr de vizualizări :1578


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro