“Pelerinii”, volumul de debut al scriitoarei Elizabeth Gilbert, la Humanitas

aug. 17th, 2010 | By | Category: Carte in lucru

În curând, la Editura Humanitas va apărea volumul “Pelerinii” de Elizabeth Gilbert, în traducerea lui Vlad Petcu. Elizabeth Gilbert este cunoscută cititorilor, mai ales datorită bestsellerului “Mănâncă, roagă-te, iubeşte” (2008, Humanitas).

Cowboy, stripperi, magicieni, hamali, şoferi de autobuz, patroni de bar perverşi, neveste perfecte – Elizabeth Gilbert recreează o lume diversă, crudă şi adevărată. „Pelerinii“ din povestirile ei caută adevărul despre ei înşişi: în Minnesota, Wyoming, Texas, New York, pe malul oceanului sau în orăşele anonime. Iar căutarea îi îmbogăţeşte şi-i deschide spre cei din jur. Viaţă în mişcare, surprinsă fără menajamente, dar cu o mare compasiune, tandreţe şi dragoste de oameni.

„Gilbert e dornică să vadă cum cât mai multe dintre personajele ei ajung să se mântuie – în cel mai creativ fel cu putinţă… Ea reuşeşte performanţa demnă de invidiat de a spune poveştile personajelor ei cu propriile lor cuvinte, în propriii lor termeni, fără emfază sau dispreţ.“ , a scris The New York Times Book Review.

ELIZABETH GILBERT (n. 1969) locuieşte în prezent, alternativ, la Philadelphia şi în Brazilia. A devenit celebră odată cu publicarea volumului autobiografic “Mănâncă, roagă-te, iubeşte” (2006), bestseller internaţional (ecranizat în 2010, cu Julia Roberts şi Javier Bardem în rolurile principale) care a apărut în traducere românească la Humanitas în 2008 şi a ajuns la vânzări record de 30 000 de exemplare în mai puţin de un an. Volumul de povestiri “Pelerinii” (1997; Premiul Pushcart şi nominalizare pentru Pen/Hemingway Award în 1998) reprezintă debutul ei literar. Au urmat romanul “Stern Men” (2000; în curs de apariţie la Editura Humanitas), volumul non-fiction “Ultimul bărbat american” (2002; Humanitas, 2009), finalist în competiţia pentru două premii importante – National Book Award şi National Book Critics Award, şi “Committed” (2010; în curs de apariţie la Editura Humanitas). Elizabeth Gilbert este colaboratoare a ediţiei americane a revistei GQ, articolele ei primind două nominalizări pentru National Magazine Award. Un articol din 1997 semnat de ea, „The Muse of the Coyote Ugly Saloon“, în care scrie despre experienţa sa ca angajată a unui bar, a fost punctul de pornire pentru filmul “Coyote Ugly”. În 2008, Time Magazine a inclus-o în topul celor mai influenţi 100 de oameni din lume.

Număr de vizualizări :1360


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro