“Partea întunecată din noi înşine. O istorie a perverşilor” de Élisabeth Roudinesco

aug. 8th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În colecţia “Acum pentru viitor” a Editurii Trei a apărut de curând volumul Partea întunecată din noi înşine. O istorie a perverşilor” de Élisabeth Roudinesco.

Volumul ne face părtaşi la întrebarea “oare, vrând să eradicăm perversiunea nu punem în pericol o distincţie fundamentală pentru civilizaţia noastră, şi anume distincţia dintre bine şi rău?”

Cartea îşi propune să schiţeze – din punct de vedere cultural – istoria comportamentului pervers. Scopul autoarei este să smulgă eticheta de pervers din contextul exclusiv al sexualităţii în care a fost plasată până acum şi să-i confere o abordare mai largă.
Istoria omenirii ne oferă diverse modele de atitudini considerate deviante sau extravagante, pe motiv că ele se abat de la normă şi încalcă aşa-zisa ordine naturală a lumii.
Fiecare epocă aduce în scenă propria figură exemplară de pervers: ascetul, respectiv martirul (în epoca medievală); libertinul sau depravatul la Sade (în secolul al XVIII- lea); copilul care se masturbează, femeia isterică, homosexualul (în secolul al XIX-lea); nazistul, apoi teroristul (în secolul XX) etc.

Specialistă în istorie şi cercetătoare la Universitatea Paris VII, Elisabeth Roudinesco este autoarea unor tratate de referinţă: “Istoria psihanalizei în Franţa”, “Întrebări despre ziua de mâine.Psihanaliză şi deconstrucţie (scrisă împreună cu Jacques Derrida), Jacques Lacan, Dicţionarul de psihanaliză (realizat împreună cu Michel Plon) şi “Familia în dezordine, ultimele patru publicate deja în România la Editura TREI.

Număr de vizualizări :1241


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro