“O contra istorie a filosofiei, vol. V- Eudemonismul social” de Michael Onfray

aug. 23rd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “HORS COLLECTION”, a apărut volumul “O contra istorie a filosofiei, vol. V- Eudemonismul social” de Michael Onfray, în traducerea lui Dan Petrescu.

În tentativa de a demistifica 25 de veacuri de scriere a istoriei filosofiei din perspectiva instituţională, Michel Onfray se opreşte în acest volum la dimensiunea utopică a hedonismelor liberale din secolul zis al revoluţiei industriale, subliniind potenţialitatea hedonismelor socialiste, libertare şi anarhiste.
Lectura lui Madeville, pentru care viciile private alcătuiesc virtuţile publice, cea a lui Bentham, care anunţă fericirea pentru toţi oamenii graţie pieţei libere şi în acelaşi timp cere întemniţarea într-un panoptic a tuturor delincvenţilor produşi de pauperizarea liberală, cea a lui Godwin, care închipuie societatea armonioasă dintr-un unghi profetic şi luteran, toate acestea arată că utopia liberală a făcut ravagii şi mai face încă, potrivit aceloraşi principii rămase în vigoare din perioada dură de început a capitalismului.
Ca reacţie, pe celălalt versant al secolului al XIX-lea apar socialismul şi anarhismul. Împotriva mitologiei marxiste care trimite în utopie oricare altă gândire socialistă, Michel Onfray restaurează un socialism eudemonist ce inaugurează formule moderne: este feminist împreună cu Flora Tristan, individualist cu Stuart Mill, experimental cu Owen, gnostic, dionisiac şi ecologic cu Fourier, libertar cu Bakunin. Aceşti gânditori oferă tot atâtea oportunităţi de a se întoarce spatele liberalismului şi marxismului: ei întrupează o stânga încă neexploatată şi plină de făgăduinţe. 

Număr de vizualizări :1281


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro