“Călătorie într-un picior” de Herta Müller

aug. 12th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Volumul “Călătorie într-un picior” de Herta Müller se află în pregătire la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Corinei Bernic, în seria de autor “Herta Müller”.

Publicat în 1989, “Călătorie într-un picior” este primul roman scris de Herta Müller după ce a părăsit România.

„O carte superbă. Conştiinţa cea mai intimă a Irenei – unde politicul a devenit cu totul personal – este magnific redată în aceste pagini.“, a scris The New York Times Book Review.

„Irene, personajul principal, pleacă din cealaltă ţară, din ţara Dictatorului, în Vest… Herta Müller reuşeşte să construiască o naraţiune în care fiecare cititor se simte apatrid şi lipsit de apărare. Limbajul descrierilor este dur. Doar acolo unde lucrurile înseşi sunt reci, scriitoarea îşi ia libertatea unui limbaj poetic strălucit, fără a încerca prin acesta o evadare.“, a scris Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Irene a mers la prima căsuţă poştală. A scos o vedere din geantă şi a scris: Vreau uneori ca tu să fii mai aproape decât o vitrină, sau o creangă, sau un pod. Dar chiar atunci când gândesc asta, îmi dau seama că te pierd din ce în ce mai mult din ochi.“, a scris autoarea.

Scriitoarea germană originară din România HERTA MÜLLER s-a născut la 17 august 1953 în satul Niţchidorf. După absolvirea studiilor de filologie germană şi română, lucrează pentru scurt timp ca traducătoare într-o fabrică din Timişoara, de unde este concediată din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. În 1982 debutează cu volumul de povestiri Niederungen (Ţinuturile joase), masiv cenzurat, a cărui versiune originală avea să apară în Germania în 1984. Ameninţarea din partea Securităţii continuă, obligând-o pe Herta Müller să emigreze în RFG în 1987. Publică romane: Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt (Omul e un mare fazan pe lume, 1986), Reisende auf einem Bein (Călătorie într-un picior, 1989), Încă de pe atunci vulpea era vânătorul (Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992; Humanitas Fiction, 2009), Animalul inimii (Herztier, 1994), Leagănul respiraţiei (Atemschaukel, 2009; Humanitas Fiction, 2010), volume de eseuri, între care Hunger und Seide (Foame şi mătase, 1995), Der König verneigt sich und tötet (Regele se înclină şi ucide, 2003), volume de povestiri, precum şi volume de poezie din colaje. Este laureată a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2005). Academia Suedeză îi atribuie în 2009 Premiul Nobel pentru literatură.

Număr de vizualizări :1394


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro