În acest an, la Editura Polirom va apărea în seria de autor “Gunter Grass”, volumul “Aparatul de fotografiat”, în traducerea Anei Mureşanu.
“Aparatul de fotografiat” (2008) este un experiment autobiografic în care Günter Grass preia vocile celor opt copii ai săi şi amintirile acestora despre tatăl lor întotdeauna absent, izolat în spatele maşinii de scris. Dacă în “Decojind ceapa” (2006) Grass îşi descria propria tinereţe până în momentul publicării primului roman – “Toba de tinichea” (1959), care l-a făcut celebru –, de data aceasta alege perioada 1960-1990, văzută din perspectivele contradictorii, critice, tandre şi uneori acuzatoare ale copiilor săi. “Aparatul de fotografiat” care dă titlul cărţii este un instrument realmente magic, ce poate surprinde adevărul din spatele detaliilor efemere, trecutul şi viitorul deopotrivă. Model Agfa de modă veche, aparatul este folosit de Marie, asistenta lui Grass, iar instantaneele surprinse de aceasta îl inspiră pe scriitor în opera lui şi îi fascinează pe copii prin puterea sa asupra vieţii şi asupra artei. Cartea a fost receptată de critica literară drept un experiment extrem de îndrăzneţ, „cea mai bună operă a lui Grass de multă vreme încoace“.
GÜNTER GRASS (n.1927 la Danzig) este poet, prozator, dramaturg, sculptor şi grafician, unul dintre numele de referinţă ale literaturii postbelice. “Toba de tinichea” (1959; Polirom,
2005, 2007) este romanul care îl va consacra pe plan internaţional şi care, împreună cu “Pisica şi şoarecele” (1961; Polirom, 2009) şi “Ani de câine” (1963), în pregătire la Editura Polirom, formează „trilogia Danzigului“. Pe lângă romane, volume de proză scurtă, versuri şi eseuri, Günter Grass a publicat în 2006 o carte de memorii, “Decojind ceapa” (Polirom, 2007), care a stârnit controverse aprinse. Activitatea sa literară a fost încununată de cele mai importante distincţii, culminînd cu Premiul Nobel pentru Literatură (1999).