spot_img

SoNoRo INTERFERENŢE – workshop pentru tineri muzicieni la Montepulciano

În perioada 11 – 18 iulie 2010 la Montepulciano (Italia), la Academia Europeană pentru Muzică şi Arte „Palazzo Ricci“ (aparţinând Universităţii de muzică din Köln) se desfăşoară workshop-ul pentru tineri muzicieni SoNoRo INTERFERENŢE, ediţia 2010. Evenimentul este organizat de Asociaţia SoNoRo în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi face parte din programul educativ din cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo (alături de alte două workshopuri desfăşurate la Portul Cultural Cetate, 28 martie – 4 aprilie 2010 şi BNR – Centrul de pregătire profesională de la Păltiniş, 22 – 29 aprilie 2010).
Tinerii muzicieni români au ocazia să studieze muzica de cameră alături de artişti de renume internaţional, profesori de la diferite conservatoare europene. La finalul fiecărei sesiuni de lucru, tinerii muzicieni vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshopului, alături de profesorii lor, în concerte special organizate. Concertele finale vor avea loc la Bucureşti, Iaşi şi Arezzo.
Cele mai bune ansambluri din cadrul workshopului SoNoRo – Interferenţe vor concerta, în luna noiembrie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo.
SoNoRo – Interferenţe, o iniţiativă în premieră în România, îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea nivelului profesional al tinerilor muzicieni români şi să creeze oportunităţi de colaborare pe termen lung între interpreţii implicaţi.

Bursierii ediţiei 2010 sunt Andrei Gologan (pian), student la „Mozarteum” Salzburg; Adela Liculescu (pian), elevă la liceul de muzică din Craiova; Radu Dunca (vioară), student la UNM Cluj-Napoca; Francesco Ionaşcu (vioară), elev la liceul de muzică din Cluj-Napoca; Diana Alexandru (violă), studentă UNM Bucureşti; Bogdan Eugen Cristea (violă), student la UNM Bucureşti; Csilla Kecskes Aved (violoncel), elevă la liceul de muzică din Târgu-Mureş şiAlexandra Potinga (violoncel), studentă UNM Bucureşti.
Cursurile de măiestrie vor fi susţinute de Natalia Lomeiko (vioară), Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă) şi Erich Oskar Hütter (violoncel).

Detalii despre artiştii care susţin cursurile de măiestrie

Natalia Lomeiko (vioară)
Născută într-o familie de muzicieni, Natalia Lomeiko are o solidă reputaţie internaţională. A câştigat premii la Concursul Internaţional de Vioară Menuhim în 1993 şi 1995, la Concursul Internaţional de Vioară Tibor Varga în 1997, la Concursul Internaţional de Vioară Antonio Stradivari în 1998 şi la Concursul Internaţional Ceaikovski în 1998. Este laureată a Concursului Internaţional de la Gisborne (1990), a Concursului “Young Musician of the Year” din Noua Zeelandă în 2000 şi câştigătoarea Medaliei de Aur şi a Premiului I la Concursul Internaţional de Vioară Paganini în acelaşi an. În 2003 a primit Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară Michael Hill.
Natalia Lomeiko a studiat la Novosibirsk cu A. Gvozdev, la Yehudi Menuhin School în Anglia cu Lordul Menuhin şi N. Boyarskaya, la Royal College of Music şi Royal Academy of Music cu Hu Kun. De la debutul alături de Orchestra Simfonică din Novosibirsk, la vârsta de şapte ani, a apărut pe scenă, ca solistă, alături de mari orchestre, printre care Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Yehudi Menuhin, New Zealand Symphony Orchestra, Tokyo Royal Philharmonic şi Nice Philharmonic. În 2001 a înregistrat cele trei sonate pentru vioară de Edvard Grieg, alături de pianista Olga Sitkovetsky.
Natalia Lomeiko concertează frecvent pe scene prestigioase din Londra precum Wigmore Hall, the Purcell Room, Queen Elizabeth Hall, Buckingham Palace, Barbican şi Royal Festival Hall. A susţinut turnee în Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania, Finlanda, Rusia, Polonia, SUA, Brazilia, Japonia şi Noua Zeelandă.

Diana Ketler (pian)
Provine dintr-o familie renumită de muzicieni din Riga. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani şi a debutat la 12 ani sub bagheta cunoscutului dirijor Vassili Sinaiski. A urmat cursurile Academiei de Muzică din Riga, Mozarteum din Salzburg şi Royal Academy of Music din Londra cu profesorii Theofil Bikis, Karl-Heinz Kammerling şi Christopher Elton obţinând cele mai înalte distincţii.
Ca solistă şi muziciană de cameră a avut concerte în aproape toate ţările europene, Japonia, Canada şi Rusia, alături de orchestre precum Filarmonica de Cameră din Salzburg, Südwestdeutsches Kammerorchester, Orchestra de Cameră din Riga, Orchestra de Cameră din München, Orchestra Simfonică Letonă, etc. A susţinut recitaluri în săli renumite precum Glenn Gould Studios din Toronto, South Bank din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Tokio Opera City Hall, Osaka Symphony Hall.
Diana Ketler este membră în Ansamblul Raro, cu care concertează regulat în Europa şi Japonia.
A realizat înregistrări în Anglia, Germania, România, Japonia, Letonia şi Austria.
Cel mai recent album, „Songs and Dances of Life”, a apărut la Editura Humanitas Multimedia şi la casa de discuri Solo-Musica din München.
Printre partenerii constanţi de concert ai Dianei Ketler se numără Wolfram Christ, Baiba Skride, Konstantin Lifschitz, Adrian Brendel, Daishin Kashimoto, Claudio Bohorquez, Inga Kalna şi Marlis Petersen. A participat la festivalurile de la Gstaad, la invitaţia lui Gidon Kremer, Ravello, Chichester Londra (Ligeti Festival), St.Gallen Musikfestival, Carinthischer Sommer în Austria, Kobe International Arts Festival, Tartini Festival, Buxton Festival şi Festivalul SoNoRo din Bucureşti.
În anul 2001 Diana Ketler a devenit profesoară de pian la Royal Academy of Music din Londra şi de atunci ţine cursuri de master în Anglia, Letonia, Republica Cehă, Spania, România şi Japonia. În anul 2003 a primit titlul de Associate of the Royal Academy of Music, una dintre cele mai înalte distincţii ale acestei instituţii de învăţământ. Este, de asemenea, director artistic al festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Germania.

Răzvan Popovici (violă)
S-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, şi a început studiul violei cu tatăl sau, Mugur Popovici.
A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ.
S-a perfecţionat cu Tabea Zimmermann, Paul Coletti, Wilfried Strehle, Christoph Wyneken, Thomas Riebl şi membrii Cvartetului Hagen.
A cântat ca solist în mai multe ţări europene, în sala Filarmonicii din Koln, Festspielhaus Baden-Baden şi Theatre des Champs Elysee din Paris. A colaborat cu Konstantin Lifschitz, Alexander Lonquich, Rainer Kussmaul, Thomas Brandis, Daishin Kashimoto, Cvartetul Voces şi membri ai Cvartetelor Amadeus si casalQ la Schwetzinger Festspiele, Harrogate Festival, Open Chamber Music Prussia Cove, Boswil Sommer, Oxford Chamber Music Festival, Kobe Music Festival, Ferrarra Musica, St.Gallen Musikfestival, Tartini Festival. Printre sălile în care a cântat se numără Wigmore Hall şi South Bank/Londra, Konzerthaus/Viena, Ateneul Român, Musashino Hall/Tokio sau Prinzregententheater/München. Ca membru al Ansamblului Raro cântă regulat în Europa şi Japonia (Tate Gallery în Londra sau Residenz München).
Primul său CD, Songs and Dances of Life, a apărut la editura Humanitas Multimedia şi la casa de discuri Solo-Musica din München. Au urmat încă două discuri înregistrate cu Ansamblul Raro –Canti drammatici şi The Seasons.
O experienţă benefică pentru cariera sa a constituit-o participarea ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin, în perioada 2000-2001, unde a avut ocazia să cânte sub bagheta dirijorilor Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Lorin Maazel, Daniel Harding, Ivan Fischer şi Gunter Wand. De asemenea, au fost notabile colaborările sale ca prim-violist cu Orchestra de Cameră din Köln, Filarmonica de Cameră din Salzburg, Orchestra Filarmonicii din Essen, Orchestra de Cameră din Kobe şi Orchestra de Cameră din Munchen.
Răzvan Popovici a ţinut cursuri de masters în Republica Cehă, Japonia, Italia şi România.
Este iniţiatorul şi directorul Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein, Germania, precum şi al seriei de concerte Pelerinages din München şi al Festivalului SoNoRo din Bucureşti.

Erich Oskar Hütter (violoncel)
A studiat la Universitatea din Graz şi la Academia de Muzică din Basel, unde a obţinut diploma de violoncelist solist şi pedagog (cu cea mai înalta distincţie). A primit o bursă din partea Ministerului Afacerilor Externe din Austria pentru a-şi continua studiile cu Janos Starker la Indiana University, cu Ralph Kirschbaum la Royal College of Music din Manchester şi, la îndemnul lui Misha Maisky, la Accademia Chigiana Siena. A obţinut premii încă din timpul studenţiei, la competiţiile de la Viena, Stresa, Duesseldorf şi Gorizia, concertând, de asemenea, ca solist alături de orchestre din Austria, Italia, Elveţia.
Ca solist şi interpret de muzică de cameră a realizat numeroase turnee prin Europa (în săli de concerte din Viena, Praga, Zagreb, Torino, Lecce, Lyon, Londra, Basel), în SUA (Washington, Baltimore, Richmond, Indianapolis), în Canada (Montreal, Ottawa, Toronto), în Israel şi în Palestina, fiind invitat frecvent şi la festivaluri. Predă cursuri de măiestrie la universităţi din SUA, Palestina şi la Academia de vara de la Stift Rhein din RFG.
Face parte din ansamblurile „Trio Eusebius” şi „Arcus”, acesta din urmă având o evidentă predilecţie pentru muzica contemporană. În trio cu Stefan Haeckel şi Horst-Michael Schaffer interpretează muzică medievală cu elemente de improvizaţie provenite din jazz.
Este, de asemenea, directorul Festivalului de muzică de cameră din Steier, al Festivalului de operă şi al celui de Paşti şi Advent din Graz, Austria.
În 2004, la invitaţia lui Daniel Barenboim, a participat ca profesor de violoncel la proiectul prin care s-a înfiinţat Orchestra Palestiniana de Tineret.

Informaţii suplimentare:  www.sonoro.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508