Kemal şi Füsun, în “Muzeul inocenţei” de Orhan Pamuk

iul. 28th, 2010 | By | Category: Carte in lucru

În această vară, în seria de autor „Orhan Pamuk” a Editurii Polirom, va apărea volumul “Muzeul inocenţei” de Orhan Pamuk, în traducerea Luminiţei Munteanu.

Surprinzând deopotrivă faţa modernă şi tradiţionalistă a Istanbulului, “Muzeul inocenţei” (publicat în Turcia în 2008) urmăreşte pe o perioadă de aproape treizeci de ani iubirea obsesivă a lui Kemal, moştenitorul uneia dintre cele mai înstărite familii din oraş, pentru frumoasa Füsun, o verişoară îndepărtată, de condiţie modestă, care lucrează ca vânzătoare într-un butic. Această pasiune indestructibilă, bolnăvicioasă, devastatoare, conştientizată abia în clipa în care Füsun nu mai poate fi a lui, îl împinge pe Kemal să se înstrăineze treptat de lumea opulentă în care trăieşte, să facă din cina luată în fiecare seară împreună cu familia femeii iubite singura bucurie a vieţii sale şi să colecţioneze răbdător micile obiecte pe care ea le atinge, până cînd casa lui se transformă într-un vast muzeu. Pamuk descrie cu măiestrie criza identitară a tinerilor turci, sfâşiaţi între libertatea stilului de viaţă occidental şi încorsetarea celui tradiţionalist. „Pamuk a creat un roman despre iubirea romantică ce merită să stea alături de Lolita, Doamna Bovary şi Anna Karenina.“ , a scris ziarul Financial Times.

ORHAN PAMUK (n. 1952) este unul dintre cei mai valoroşi şi mai originali reprezentanţi ai literaturii turce contemporane. A studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din Istanbul, însă a abandonat cursurile după trei ani, înscriindu-se la Facultatea de Jurnalism, pe care a absolvit-o în 1976. Din 1974 s-a dedicat aproape în întregime scrisului, publicând mai multe romane şi cărţi de non-ficţiune elogiate de critică şi traduse în peste cincizecide limbi, dintre care au apărut până acum în limba română: “Fortăreaţa albă” (1985), “Cartea Neagră” (1990), “Viaţa cea nouă” (1994), “Mă numesc Roşu” (1998) şi “Zăpada” (2002). Cariera sa literară a fost recompensată cu numeroase premii, precum: The Independent Award for Foreign Fiction, Prix de la Découverte Européenne, Prix du Meilleur Livre Étranger sau Prix Médicis Étranger. În 2006 i-a fost decernat

Premiul Nobel pentru Literatură, deoarece, „în căutarea sufletului melancolic al oraşului său natal, a descoperit noi simboluri pentru înfruntarea şi împletirea dintre culturi“. „Pamuk este un povestitor înzestrat cu pasiunea şi vigoarea narativă a unei Şeherezade.“, a scris New York Times.

Număr de vizualizări :2362


One Comment to “Kemal şi Füsun, în “Muzeul inocenţei” de Orhan Pamuk”

  1. Vladi spune:

    Superba cartea. Am inceput-o si eu de cateva zile. Pur si simplu nu o mai las din mana. Recomand. Voi reveni cu un alt comentariu dupa ce o termin (sper sa nu se mai termine de fapt, e pur si simplu extraordinara).

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro