spot_img

Curtea Constituţională a răspuns celor 300 de semnatari ai Scrisorii de Protest “Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?”

Scrisoarea de Protest „Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?”semnată de peste 300 de creatori români a primit răspunsul oficial de la Curtea Constituţională, joi, 15 iulie 2010, răspuns semnat de doamna Ruxandra Săbăreanu, secretarul general al Curţii Constituţionale. AgenţiadeCarte.ro vă prezintă în exclusivitate documentul remis de Curtea Constituţională, precum şi punctul de vedere al iniţiatorului Scrisorii de Protest, scriitorul Dan Mircea CIPARIU.

„Răspunzând scrisorii dvs., înregistrată la Curtea Constituţională cu nr.9789 din 12 iulie 2010, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

Curtea Constituţională poate fi sesizată pentru cazurile expres prevăzute de art.146 din Constituţie şi numai în condiţiile stabilite de Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 16 iulie 2004 (documente pe care le puteţi regăsi şi pe site-ul Curţii, la rubrica Baza legală).

Întrucât competenţa instanţei de contencios constituţional este reglementată limitativ, aceasta nu este abilitată să îndeplinească alte atribuţii decât cele stabilite prin Constituţie şi prin legea sa organică.

Or, controlul de constituţionalitate (fie acesta posterior: asupra unei legi sau ordonanţe a Guvernului ori a unei / unor dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare, fie anterior: asupra legilor înainte de promulgare) nu poate fi exercitat din oficiu, Curtea pronunţându-se doar atunci când este legal sesizată, prin urmare în cadrul procedurii jurisdicţionale, strict reglementată prin dispoziţiile legii sus-menţionate.

Astfel, potrivit art.146 lit.d) teza întâi din Constituţie, Curtea soluţionează excepţiile de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; în acest caz, sesizarea o va face instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei, şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi – condiţii impuse de art.29 alin.(4) din lege.

În conformitate cu teza a doua a aceluiaşi text constituţional, respectiv cu dispoziţiile art.32 din lege, excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de către Avocatul Poporului.

Cât priveşte controlul de constituţionalitate anterior promulgării legii, prevăzut de art.146 lit.a) din Constituţie, acesta poate fi exercitat asupra legilor adoptate de Parlament, dar numai la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.

În aceste condiţii, Curtea nu-şi poate exprima o opinie asupra problematicii prezentate în scrisoarea dvs., judecătorii constituţionali fiind obligaţi, prin dispoziţii exprese ale legii, „(…) să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale” [art.64 lit.b) din Legea nr.47/1992].

Cu deosebită stimă,

Ruxandra Săbăreanu

Secretar general”

În urma acestui răspuns oficial al Curţii Constituţionale, Dan Mircea Cipariu a redactat următorul punct de vedere:

„Răspunsul oficial al Curţii Constiţionale ne confirmă faptul că am adresat cui trebuie Scrisoarea de Protest, anume Avocatului Poporului şi Preşedintelui României, cei în măsură să ridice excepţia de neconstituţionalitate cu privirea la supraimpozitarea, de două sau chiar de trei ori!, a drepturilor de autor. Din partea Avocatului Poporului şi a Preşedintelui României până în acest moment nu am primit niciun semn. Vom vedea dacă Avocatul Poporului şi Preşedintele României îşi vor exercita prerogativele legale în această speţă a triplei impozitări a drepturilor de autor. Până la a vedea dacă vor reacţiona sau nu, Guvernul României mai poate corija efectele OUG nr.59/2010 prin normele de aplicare care să nu mai prevadă CAS şi CASS pentru cei care deja plătesc aceste impozite ca angajaţi cu carte de muncă sau pentru cei care le-au plătit toată viaţa, cum e cazul pensionarilor.Şi în acest moment primim semnături în sprijinul protestului nostru la adresa web https://www.agentiadecarte.ro/2010/07/scrisoare-de-protestcu-ce-drept-ne-diminuati-drepturile-de-autor/. Creatorii din România nu doresc să fie o categorie specială aparte pentru că nu cer anularea impozitului pe dreptul de autor, ci păstrarea lui în cota unică de 16% ca până la anunţarea OUG nr.59/2010. Pentru a scăpa de uscăturile din pădure, Guvernul nu trebuie să dea foc pădurii şi să-i impoziteze de trei ori în plus pe creatorii români!”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu, iniţiatorul Scrisorii de Protest „Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?”

*

Din partea Biroului Teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului- Consilier Coordonator: Carla Cozma, scriitorul Dan Mircea Cipariu a primit în data de 16 iulie 2010, următoarea scrisoare de răspuns, pe care o reproducem mai jos:

“Stimate domn,

Cererea dumneavoastră, prin care vă declaraţi nemulţumit de noua impunere a CAS şi CASS pe drepturile de autor şi de scăderea cotei forfetare de la 40% la 20%, a fost înregistrată la instituţia noastră cu nr. 877/12.07.2010 şi analizată în contextul egalităţii în drepturi şi a restrângerii exerciţiului unor drepturi prevăzute de art.16 şi art.53 din Constituţia României.

Potrivit competenţelor stabilite de Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, Avocatul Poporului examinează cererile care au ca obiect sesizarea încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti prin acte sau fapte administrative, de către autorităţi ale administraţiei publice şi regii autonome.

Ţinând cont de faptul că aţi trimis un mail şi autorităţii noastre centrale de la Bucureşti, veţi primi din partea acesteia un răspuns motivat la problema sesizată.

16 iulie 2010

Cu deosebită consideraţie,

Biroul Teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului

Consilier Coordonator: Carla Cozma

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508