Atenţie! Se caută „Manuscrisul de la Gorj”!

iul. 1st, 2010 | By | Category: Proiecte

În perioada 12-16 iulie 2010, Târgu Jiu va deveni o pepinieră pentru descoperirea tinerelor condeie. În acest sens, în premieră, va fi organizat un atelier de scriere creativă  intitulat ”Manuscrisul de la Gorj”, prima ediţie. Proiectul va fi susţinut de Dan Mircea Cipariu, Andrei Novac, Andra Rotaru şi Cornelia Maria Savu.

Atelierul este destinat atât liceenilor, cât şi studenţilor gorjeni, finalitatea atelierului de scriere creativă fiind perfecţionarea propriei scriituri. Cei ce doresc să participe trebuie să trimită până la data de 9 iulie 2010, ora 22.00, maximum 5 poeme pe adresa de e-mail: andresnovac@yahoo.com. Textele trimise vor fi analizate de Andra Rotaru, Dan Mircea Cipariu şi Andrei Novac. În urma selecţiei, vor fi aleşi 8 tineri scriitori gorjeni ce vor participa în perioada 12-16 iulie 2010 la atelierul de scriere creativă “Manuscrisul de la Gorj”, ce se va desfăşura în această perioadă zilnic, în intervalul orar 11:00-14:00, la Sediul Facultăţii de Litere a Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu. Pe 20 iulie 2010, textele cele mai bune ce vor rezulta în urma atelierului “Manuscrisul de la Gorj” vor beneficia de o lectură publică, ce va avea loc în proximitatea binecunoscutei sculpturi monumentale a lui Brâncuşi, “Coloana Infinitului”.

“Nevoia de a simţi pulsul poeziei este, cu siguranţă, unul dintre motivele pentru care astfel de lucruri trebuie să se întâmple mereu. Desigur, în ce priveşte arta nu există niciodată vreo reţetă care să poată fi dată cuiva, mai cu seamă, fără talent, nu se poate face nimic. Dar arta, până să fie făcută, trebuie simţită, pipăită, cum ne-ar spune Nichita Stănescu, dacă ar fi aici fizic. Este, cu siuranţă, nevoia  noastră de a descoperi poezia de mâine.”, declara Andrei Novac, unul dintre producătorii acestui atelier de scriere creativă.

„Ne propunem să oferim o scenă publică de exprimare şi afirmare pentru tinerii creatori din Gorj, liceeni şi studenţi. Să configurăm, astfel, o elită culturală şi artistică într-o vreme în care consumismul, tabloidizarea aspectelor intime ale vieţii şi virtualul ne îndepărtează pe foarte mulţi dintre noi de carte şi spiritualitate. Acest proiect are două etape: prima, între 12-16 iulie 2010, va urmări să realizeze câteva exerciţii de scriere creativă cu 8 tineri gorjeni, creatori ce vor avea, la sfârşitul atelierului de scriere creativă, o lectură publică; a doua etapă se va derula în cursul lunii octombrie 2010, când cei 8 tineri participanţi la atelierul de scriere creativă vor trimite spre jurizare câte un manuscris. Cel mai valoros dintre cele 8 propuneri va fi declarat “Manuscrisul de la Gorj” şi publicat. Ne dorim ca acest proiect să fie dus până la capăt în fiecare an şi să putem, astfel, să legăm Gorjul de noi nume pentru o viitoare istorie a literaturii române”, a declarat Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei Poezie – Uniunea Scriitorilor din România, filiala Bucureşti, iniţiatorul proiectului “Manuscrisul de la Gorj”.

Număr de vizualizări :1159


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro