spot_img

„Manuscrisul de la Gorj” şi (re)configurarea unei elite literare

Nu mai puţin de 30 de tineri gorjeni au răspuns deja provocării de a scrie „Manuscrisul de la Gorj”. Este vorba despre un proiect iniţiat de scriitorul Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei Poezie a Uniunii Scriitorilor, filiala Bucureşti, precum şi de poetul gorjean Andrei Novac, scopul fiind acela de a revigora elita literară a judeţului Gorj.

Proiectul, care se va desfăşura în mai multe etape, va debuta luni, 12 iulie, printr-un atelier de scriere creativă. Astfel, timp de trei ore pe zi, cu începere de la ora 11.00, până vineri, inclusiv, opt tineri vor avea parte de adevărate lecţii de scriitură. Imaginaţia, talentul şi inteligenţa acestora vor fi suscitate de către scriitori, în prima parte a atelierului, urmând ca, ulterior, tinerilor să le fie explicate inclusiv „păcatele limbajului poetic”, aşa cum le-a numit Dan Mircea Cipariu. Modalitatea de înscriere la acest atelier este prin trimiterea a cinci poezii de fiecare pe adresa de email andresnovac@yahoo.com, data limită fiind vineri, 9 iulie 2010, ora 21.00. Până în prezent 30 de tineri şi-au manifestat deja interesul pentru a participa la acest eveniment.

„O reconfigurare culturală”

„Proiectul este o premieră absolută în judeţul Gorj şi, aş putea spune, chiar în România. Acum câteva săptămâni, la Maratonul de Poezie şi Jazz, după o noapte incredibilă, în care Andrei Novac a fost singurul scriitor gorjean care a participat, ne-am gândit la o reconfigurare culturală şi literară a Gorjului”, a declarat Dan Mircea Cipariu, într-o conferinţă de presă ce a avut loc ieri la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. Acesta a mai spus şi că unul dintre scopuri este acela ca numele judeţului Gorj să nu mai fie legat doar de cel al lui Brâncuşi, de doina gorjenească sau de alte elemente arhaice ci şi de viaţa literară de aici. „Ne vom preocupa să lucrăm cu aceşti tineri creatori şi să discutăm cu ei pe text”, a mai spus preşedintele secţiei de Poezie a Uniunii Scriitorilor, filiala Bucureşti.

„O scenă publică de afirmare”

Proiectul se desfăşoară pe mai multe etape. În primă fază, opt dintre tinerii care doresc să participe sunt aleşi, în urma unei riguroase evaluări realizată de poeţii Dan Mircea Cipariu şi Andrei Novac dar şi de invitatele lor, Andra Rotaru şi Cornelia Maria Savu, pentru a participa la atelierul de scriere creativă. În urma acestuia, vineri, 16 iulie 2010, cu începere de la ora 21.00, în amfiteatrul în aer liber din centrul municipiului Târgu-Jiu va avea loc o lectură publică în care vor fi recitate poeziile care au rezultat în urma atelierului. Ulterior, cei opt, timp de trei luni, vor lucra fiecare în parte la o carte în manuscris pe care o vor trimite scriitorilor implicaţi. Unul dintre tineri va fi ales câştigător astfel că lucrarea sa va deveni, de fapt, „manuscrisul de la Gorj”, care va fi publicat la sfârşitul acestui an. „Sperăm să putem oferi o scenă publică de afirmare pentru aceşti tineri creatori. Să facă din text o gimnastică a minţii şi a limbajului”, a completat scriitorul Dan Mircea Cipariu. Acesta a mai venit şi cu ideea ca una dintre sesiunile de lucru cu tinerii scriitori să fie asistată şi de către jurnalişti, care, dacă doresc, pot participa activ. „Încercăm ca, după acest eveniment, să îi ajutăm pe cei atraşi de literatură şi, pentru o săptămână, Târgu-Jiul să devină un centru de atenţie în ceea ce priveşte cartea”, a declarat şi Andrei Novac.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508