„Drumul lung spre Cimitirul Vesel” cu muzică şi textele epitafurilor de la Săpânţa

iul. 21st, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 12 – 15 august 2010, la Săpânţa are loc evenimentul „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, cu muzică, ateliere de olărit, dans, gătit tradiţional, păstrăvărit. Evenimentul este prezentat de Asociaţia Culturală Irlandezo-Română „New Grange”, în colaborare cu Consiliul Local Săpânţa, Parohia Ortodoxă Săpânţa cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş. Producător – Peter Hurley.

Lăcaşul de cult este unic în lume pentru satirizarea morţii prin epitafurile mormintelor şi imaginile în culorii vii pictate pe cruci. „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” înseamnă cinci zile cu muzică “altfel” – Grigore Leşe şi invitaţii lui, muzica lui Shaun Davey cântată live de 120 de artişti, ateliere de olărit, dans, muzică ţărănească,  gătit tradiţional, păstravărit şi multe altele, un trai eco, în armonie cu natura şi sinele.

Festivalul este gândit ca o întânire pentru suflet, o căutare a rădăcinilor în tradiţie, o deschidere spre spiritualitate. „Nu îmbiem turiştii cu mici, bere şi muzică comercială. Oferta noastră este clară: invităm oameni care îşi înţeleg rădăcinile, care recunosc că au întrebări, care îşi respectă tradiţia şi natura. Credem că zona Săpânţei are un uriaş potenţial spiritual şi turistic, dar nu vrem ca explorarea ei să o transforme într-un butic” – a declarat Peter Hurley, producătorul evenimentului.

Deloc o coincidenţă, festivalul se va suprapune peste marea sărbătoare creştină Adormirea Maicii Domnului (14-15 august). Momentul de reculegere al celor care o celebrează pe Sfânta Fecioară şi pe cei dragi lor, vii sau plecaţi dintre vii, va fi urmat de un concert extraordinar, ce va avea loc chiar pe pajiştea de lângă Cimitirul Vesel. Pentru că festivalului de la Săpânţa este despre incursiunea în frumuseţea şi minunea eternului ciclu al vieţii şi al morţii, despre triunghiul tată-mamă-copil.

„Drumul lung spre Cimitirul Vesel” a fost creat de la o idee născută în Irlanda. În urmă cu doi ani, apreciatul compozitor irlandez Shaun Davey a primit o bursă de la Culture Ireland pentru a cerceta filonul comun dintre cele două culturi. Fascinat de Săpânţa, artistul a compus o suită muzicală în care se îmbină elemente tradiţionale din ambele zone, cu elemente din muzica clasică. Textele acestor melodii sunt chiar epitafurile de pe mormintele din Săpânţa.

Ideea de a organiza un festival a pornit de la dorinţa ca această creaţie să fie cântată chiar la Săpânţa, locul care a inspirat-o, muza veselă a trecerii dincolo. 160 de muzicieni – corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramureş, o orchestră de cameră românească şi instrumentişti aleşi dintre cei mai buni muzicieni tradiţionalişti ai Irlandei – vor interpreta lucrarea lui Shaun Davey, în  noaptea de Sfînta Maria, pe pajiştea de lîngă Cimitirul Vesel.

Invitat în proiect în calitate de muzician, Grigore Leşe, militant fervent, recunoscut, al păstrării spiritualităţii române, a acceptat rolul de regizor artistic al Festivalului, alături de Shaun Davey, ocupându-se de partea muzicală şi de toate aspectele care ţin de conservarea autenticului şi respingerea kitschului.

Miza festivalului este pe cât de mare, pe atât de directă: o dovadă că Spiritul viu al românului poate fi înscris în circuitul valorilor universale, păstrându-se însă componenta sa inefabilă, nesupusă comercializării, prin transmiterea adevăratelor valori care contribuie la imaginea României în lume.

Număr de vizualizări :3496


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro