“Scotch” de Ioana Bradea şi “Cerul din burtă” de Ioana Nicolaie vor fi lansate la Bistriţa

iul. 14th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Volumele “Scotch” de Ioana Bradea şi “Cerul din burtă” de Ioana Nicolaie vor fi lansate în cadrul Festivalului de Poezie şi Muzică de Cameră de la Bistriţa, care se va desfăşura între 15-18 iulie 2010.

“Scotch, cel mai recent roman al Ioanei Bradea, apărut în colecţia „Ego. Proză” de la Polirom, va fi lansat astăzi, 15 iulie 2010, începând cu ora 16.00, la Ceainăria librăriei Casa Cărţii „N. Steinhardt”. Prezintă: Ioana Nicolaie.

“Scotch este imaginea unui dezolant spaţiu postindustrial dintr-un oraş de provincie: uzine dezafectate, muncitorii şi patronii „capitalişti“ ai puţinelor fabrici salvate de la dispariţie, resturi de fier şi beton, crâşma incredibil de ieftină şi blocul de nefamilişti. Aici se schiţează fragil o poveste între un inginer tânăr, încremenit în capcana Fabricii de Aliaje Speciale, şi secretara directorului, care traversează dezolantul peisaj pe role, cu volumul lui Marcus Aurelius în rucsac. Peste toate pluteşte amintirea lui Ilă, ţăran mort în patul lui, în sunet de ceteră, şi o abia ghicită nostalgie a lumii rurale dispărute. Cartea Ioanei Bradea este un straniu poem muzical despre fabrici şi uzine agonizante, despre macarale şi maşini cu denumiri tehnice complicate, devenite inutile în brava lume nouă a României contemporane.

Ioana Bradea (n. 1975, Bistriţa) a debutat editorial în 2004, cu romanul “Băgău”, pentru care a fost distinsă cu Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România. “Scotch” este al doilea roman al autoarei.

“Cerul din burtă”, romanul Ioanei Nicolaie, reeditat de curând tot în colecţia „Ego. Proză” de la Polirom, va fi prezentat mâine, 16 iulie 2010, începând cu ora 19.00, la Sinagoga din Bistriţa. Prezintă: Marius Chivu.

Cerul din burtăva mai fi lansat şi la Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi, sâmbătă, 17 iulie 2010, începând cu ora 15.30. Prezintă: Marin Mălaicu-Hondrari.

Cerul din burtă are drept coloană vertebrală povestea magică – până acum nescrisă – a celor nouă luni de sarcină. Personaje centrale sunt femeia care pacurge uluită maternitatea, ca secvenţă de viaţă pe care numai ea o poate cunoaşte, şi copilul nenăscut care creşte şi se apropie tot mai mult de lume. Mica/mare istorie la care eroina este părtaşă aluvionează detaliul medical şi amintirea, „vocile” altor mame, ştiri preluate din medii sau pasaje din cărţi de specialitate. Construită pe mai multe paliere – fiziologic, poetic, filozofic, mistic –, folosindu-se de principiul jurnalului şi de tehnica poeziei, mixând postmodern stări şi poveşti, Cerul din burtăeste o carte profundă şi seducătoare.

Ioana Nicolaie (n. 1 iunie 1974) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi. A fost inclusă în volumele colective “Ferestre 98” (Aristarc, 1998), “40238 Tescani” (Image, 1999), “Generaţia 2000” (Pontica, 2004), “Cartea cu bunici” (Humanitas, 2007), “Primii mei blugi” (Art, 2009), “Bookataria de texte şi imagini” (Clubul Ilustratorilor, 2009), “Divanul scriitoarei” (Limes, 2010). De asemenea, este prezentă în mai multe reviste şi antologii străine, printre care Poesie 2003: “Roumanie, territoire d’Orphee” (2003), “New European Poets “(2008) şi “Poetry Wales” (2009-2010).

A publicat volumele: “Poză retuşată” (Cartea Românească, 2000), “Nordul” (Paralela 45, 2002; roman tradus şi publicat în Germania în 2008), “Credinţa” (Paralela 45, 2003), “Cerul din burtă” (Paralela 45, 2005; roman declarat „Cartea lunii iulie” de revista Orizont şi nominalizat la Eastern European Literature Award), “Cenotaf” (Paralela 45, 2006), “Aventurile lui Arik” (Corint Junior, 2008) şi “O pasăre pe sîrmă” (Polirom, 2008; roman în curs de traducere în Italia). Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.

Festivalul de Poezie şi Muzică de Cameră de la Bistriţa se află la a doua ediţie şi este organizat de Societatea de Concerte Bistriţa, Primăria Bistriţa, Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi, Asociaţia Argument Bistriţa, Penitenciarul Bistriţa.

Invitaţii acestei ediţii:

Rodica Barna, Ioana Bradea, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Gabriel Daliş, Vasile Dâncu, Vasile George Dâncu, Ana Dragu, Adela Greceanu, Doina Ioanid, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Ştefan Manasia, Ioan Moldovan, Rareş Moldovan, Vlad Moldovan, Ioana Nicolaie, Octavian Soviany, Florin Partene, Răzvan Ţupa, Radu Vancu, Luiza Vasiliu, Alexandru Văsieş, Miruna Vlada.

Număr de vizualizări :1611


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro