Vineri, 30 iulie 2010, ora 12.00, la Catedrala episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare va avea loc lansarea volumului “Între viaţă şi cărţi” de N. Steinhardt, apărut de curând la Editura Polirom.
La eveniment vor participa Preasfinţitul Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Satmarului şi Preşedinte al Fundaţiei N. Steinhardt; Adrian Şerban, director editorial Polirom; George Ardeleanu, îngrijitorul acestei cărţi; Florian Roatiş, membru în colectivul de redacţie al Seriei de autor „N. Steinhardt”; pr. conf. dr. Stefan Iloaie şi arhim. dr. Macarie Motogna.
“Între viaţă şi cărţi” este cel de-al şaptelea volum apărut în Seria de autor „N. Steinhardt,” iniţiată de Polirom în anul 2008 – ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, referinţe critice şi indici de George Ardeleanu; repere biobibliografice de Virgil Bulat.
„Deschis în faţa suprarealismului, a literaturii onirice, a noului val (Nouveau Roman), N. Steinhardt le apreciază şi în măsura în care dislocările, discontinuitatea, descompunerile, fracturile de limbaj ori de realitate imaginară sunt urmate de o recompunere, de o reunificare, de o reasamblare după alte coordonate. Pentru că el, pe urmele lui Charles Péguy, consideră că Răul este cel care «nu se compune», care se opune organizării vieţii spiritualizate. Cel care în textele sale interbelice, în special în cele din Revista burgheză, aducea un elogiu formelor ca expresii ale onorabilităţii sociale nu putea desconsidera acum ideea de formă, dimpotrivă. Ceea ce priveşte el cu condescendenţă este miza totalitară pe formă, forma vidată de sens. Cel care îşi dovedise din plin disponibilităţile ludice în volumul de debut în genul… tinerilor şi le va dovedi şi mai târziu – dintr-o altă perspectivă – prin gestul împăcării cu avangarda ori prin textele admirative despre scriitorii Generaţiei ’80 nu putea să rămână imun la ideea culturii şi a artei ca joc (în sensul lui Huizinga). Numai că el nu putea să vadă în jocul cultural doar o prestidigitaţie tehnică, glacial-formală, pentru el jocul era tot o ipostază a «întrupării».”, a scris George Ardeleanu în studiul introductiv al cărţii.
În seria de autor „N. Steinhardt” au mai apărut: “Jurnalul fericirii” (2008), “Dăruind, vei dobândi. Cuvinte de credinţă” (2008), “În genul…tinerilor” (2008), “Articole burgheze” (2008), “Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional. Critica operei lui Leon Duguit” (2008), “Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia” (2009).