„Ultimele zile ale Ceauşeştilor“ la Berlin

iun. 29th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 30 iunie 2010, ora 19:30, la sediul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin (Villa Walther), are loc proiecţia, în avanpremieră, a filmului documentar „Ultimele zile ale Ceauşeştilor”, în regia lui Milo Rau şi Simone Eisenring. Filmul are la bază controversata piesă de teatru cu acelaşi nume care s-a jucat la Teatrul Odeon din Bucureşti doar două reprezentaţii. Proiecţia va fi urmată de discuţii şi lansarea cărţii cu titlul omolog. În locul unui caiet-program clasic, realizatorii spectacolului „Ultimele zile ale Ceauşeştilor“ au redactat o carte în care sunt reproduse câteva analize şi interviuri cu experţi. Totodată, cartea cuprinde traducerea integrală a convorbirilor filmate în timpul procesului Ceauşeştilor, care a avut loc pe 25 decembrie 1989, încheiat cu execuţia cuplului dictatorial.

Imaginile condamnării şi executării cuplului Ceauşescu în prima zi de de Crăciun a anului 1989 s-au întipărit ca nişte evenimente de mit în subconştientul colectiv al mai multor generaţii de telespectatori. Acest moment din istorie a fost adus pe scena teatrului de către International Institute of Political Murder/ Institutul Internaţional de Crimă Politică (IIPM) cu ajutorul a 16 actori români. Piesa a fost jucată în acelaşi format în România, Germania şi Elveţia. Pe baza unor documente autentice audio şi vizuale, pornind de la mărturii ale celor implicaţi şi în urma unei documentări de la faţa locului, au fost  puse în scenă, în decoruri reconstruite autentic, judecarea şi executarea cuplului Ceauşescu. „Realitate şi teatru – aici nu se mai pot separa” aprecia emisiunea ARD Mittagsmagazin şi „un eveniment de teatru de nivel shakespearean” titra Le Monde.

Pe lângă ecoul în presa internaţională, piesa „Ultimele zile ale Ceauşeştilor” a avut ca urmare şi un proces intentat organizatorilor de către ultimul fiu în viaţa al cuplului. Totuşi, iniţiativa IIPM a devenit primul pas al societăţii româneşti de a se confrunta şi a prelucra un moment important al istoriei recente. Totodată, iniţiativa a deschis o largă discuţie despre libertatea în artă şi modul de tratare a istoriei.

Premiera oficială a filmului documentar „Ultimele zile ale Ceauşeştilor” va avea loc în luna iulie, în cadrul Festivalului d’Avignon din Franţa. Actorii ce joacă în acest film documentar: Victoria Cociaş (Elena Ceuaşescu), Constantin Cojocaru (Nicolae Ceauşescu), Constantin Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc, Mircea Rusu. Idee, scenariu: Milo Rau. Regie spectacol: Milo Rau şi Simone Eisenring. Producţie: Jens Dietrich. Regie film: Marcel Bächtiger und Milo Rau.

Număr de vizualizări :1320


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro