„Marioneta” lui Harris-Polanski, acum în cinematografele din România

iun. 22nd, 2010 | By | Category: Eveniment

Vineri, 25 iunie 2010, în cinematografele din România are loc premiera filmului Marioneta”/ “The Ghost”, în regia lui Roman Polanski, cu Ewan McGregor şi Pierce Brosnan în rolurile principale. Filmul este adaptat după controversatul roman “Marioneta” de Robert Harris, Editura All, apărut în română la începutul primăverii acestui an.

Autorul romanului, Robert Harris a trebuit să înfrunte o serie de  întrebări şi să-şi ofere singur încrederea că poate continua un astfel de demers scriitoricesc, care implica mai multe variabile, printre care şi cele politice: “Ar fi trebuit să renunţ în clipa în care am auzit cum a murit McAra. Acum îmi este clar “Ce ai face dacă ai fi solicitat într-o zi, pe neaşteptate, să faci pe ‘negrul’ pentru un personaj foarte important? Dar atunci când ai afla că acesta este chiar primul-ministru al Marii Britanii şi că pentru a-i scrie memoriile ai urma să beneficiezi de nişte favoruri extraordinare: o sumă exorbitantă, un loc de creaţie râvnit de toată lumea, condiţii de lucru de vis? Şi pentru ca miracolul să fie desăvârşit, ce te faci când descoperi că cel solicitat înaintea ta să fie ‘scriitorul din umbră’ a murit în împrejurări deosebit de dubioase? Renunţi sau mergi mai departe, spre a vedea cine este acest comanditar straniu? Şi cine este cu adevărat Marioneta?”

Acestea sunt câteva întrebări şi mistere care fac din recenta carte a lui Robert Harris un summum de aşteptări, rezolvate magistral din punct de vedere literar. În 2008, cartea a obţinut The International Thriller Writer’s Award, distincţie care recompensează romanele de gen din întreaga lume. “Marioneta” / (The Ghost) a provocat multe controverse după lansare, deoarece, deşi descrie o ficţiune, acţiunea pare foarte apropiată de realităţile politice din Marea Britanie. Este considerată o paralelă la fostul premier, Tony Blair, prieten cu Harris de mai bine de 15 ani. Precum Blair, prim-ministrul fictiv al cărţii, Adam Lang, este un politician popular dat jos de strânsele legături cu Statele Unite şi ‘războiul împotriva terorii’.

Robert Harris a absolvit Cambridge University cu o diplomă în literatura engleză, a lucrat ca reporter pentru programele Panorama şi Newsnight ale BBC, înainte să devină redactor la secţiunea politică a lui “Observer”, iar apoi titular de rubrică la “Sunday Times” şi “Daily Telegraph”. Este autorul unor best-seller-uri precum “Vaterland”/ (Patria), “Arhanghelsk”, “Pompei şi Imperium”, ultimele traduse la Editura ALLFA, unde urmează să apară şi cel mai nou roman al lui Harris, “Lustrum”, parte din trilogia antică.

Număr de vizualizări :1559


One Comment to “„Marioneta” lui Harris-Polanski, acum în cinematografele din România”

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro