“Trei femei” de Stelian Ţurlea sau tarele a trei generaţii privite prin ochii femeilor

iun. 20th, 2010 | By | Category: Carte in lucru

În curând, Editura Cartea Românească va publica cel mai recent roman al cunoscutului scriitor şi publicist Stelian Ţurlea, intitulat “Trei femei”.

Pe coperta patru a volumului ce stă să apară, Alex Ştefănescu ne dezvăluie mai multe despre autor şi despre acest volum: “Visul Ancăi de a dansa în celebra trupă a irlandezului Michael Flatley se spulberă atunci când e nevoită să revină în ţară înainte să afle rezultatul probelor date la Dublin. În urma unui sms laconic, se suie în primul avion. Dar nu ajunge decât prea târziu, la înmormîntarea mamei sale. Misteriosul accident, tratat de autorităţi cu o indiferenţă suspectă, o obligă pe fiică să facă investigaţii pe cont propriu. Cine a dorit moartea mamei sale? De ce?

După anevoioase săpături în arhive, sunt scoase la lumină secrete sumbre de aproape o jumătate de veac. Prin destinul a trei generaţii de femei – mamă, fiică, nepoată – sunt desfoliate realităţile unei Românii postbelice în care s-a înstăpânit comunismul, s-au fărîmat destine, s-au născut speranţe, s-au schimbat structuri şi s-a născocit o revoluţie pe care nimeni nu o înţelege. Fiecare generaţie are visele ei pe care e nevoită să şi le cenzureze, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continue să viseze.

Autor a zeci de cărţi, prozator şi publicist ultraprofesionist, Stelian Ţurlea îndeplineşte principala obligaţie pe care o are cine scrie şi anume aceea de a nu-l plictisi pe cititor.”

„În cazul lui Stelian Ţurlea, dexteritatea narativă – sau profesionalismul, cu un cuvânt la fel de discreditat, în chip bizar, în lumea literară dâmboviţeană – face ca autorul să pianoteze la fel de atrăgător în partitura pur aventuroasă a pubertăţii (romanele cu Daniel), ca şi în cheia sentimentală a maturităţii încă ingenue, în situaţii sociale dramatice, precum cele din decembrie 1989, ca şi în psihoza introvertirii traumatizate, în contextul anchetei detectivistice, ori în tipare de basm potrivite pe organismul interlop  al mediului valah în tranziţie.”, scrie  Dan C. Mihăilescu despre volum, iar Daniel Cristea-Enache: „Ceea ce surprinde în scrisul lui Stelian Ţurlea este diversitatea registrelor prozastice. Excelent profesionist, autorul abordează specii diferite şi subvariante distincte ale aceluiaşi gen. Romanul poliţist şi romanul pentru copii (cu deschidere, voită, către percepţia unui public matur), romanul de dragoste şi cel politic-istoric sunt abordate şi conduse, de fiecare dată, pe câte un vector specific.”

Autorul, pe clapeta patru scrie: “Avem nişte vieţi neînsemnate, obişnuia să spună mama mea, peste care a venit un război mondial, apoi comuniştii care au schimbat un regim şi visele ei au rămas neîmplinite. Dar cu toate astea, continua ea, nimeni n-are dreptul să ne distrugă. M-am gândit să vă spun o poveste care ar putea fi adevărată, în care trei generaţii de femei poartă pe umeri vina celei dinainte, cum am auzit când eram prunc, o poveste cu femei fără de care lumea noastră n-ar mai fi cum este. M-am gândit ca toate câte s-au petrecut cu noi într-o jumătate de secol să fie văzute prin ochii lor, cu măruntele zbateri de fiecare zi şi cu puterea lor de a îndura, fără de care n-am fi rezistat.”

Stelian Ţurlea s-a născut la 6 ianuarie 1946. A urmat studii de Filologie (1968) şi Filosofie (1976), la Bucureşti. A fost aproape trei decenii redactor de politică externă (revista Lumea), a condus, după 1989, revistele Lumea, Zig-Zag, apoi ziarul Meridian, după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1. Din 1996 lucrează la Protv, din 2000 este şi editor senior al Ziarului de duminică.

Este autor a douăsprezece romane, zece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit cinci albume (unul în trei volume despre Bucureştii în vremea lui Carol I; un altul despre lucrările publice în vremea lui Carol I; Palatul Patriarhiei; Palatul regal; Cronica restaurării Palatului vechi B.N.R.).

A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003),  Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţilor Scriitorilor din Bucureşti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.

Număr de vizualizări :1576


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro