“Provizorat”, romanul unei Românii în derivă, la MŢR

iun. 20th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 23 iunie 2010, ora 18:00, la Clubul Ţăranului, Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, va avea loc lansarea celui mai recent roman al Gabrielei Adameşteanu, “Provizorat”, apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom. Prezintă: Carmen Muşat şi Bogdan-Alexandru Stănescu. Actorii Alexandra Fasolă şi Alin State vor citi un fragment din roman.

Nu viitorul ne aduce cele mai mari surprize, ci trecutul pe care nu încetăm să îl recitim toată viaţa, ajunge, la un moment dat, să creadă Letiţia Arcan personaj central din noul roman al Gabrielei Adameşteanu, cunoscut cititorilor din “Drumul egal al fiecărei zile”. Letiţia nu va şti multă vreme nimic despre viaţa şi moartea fraţilor Branea, unchii săi, iar iubitul ei, Sorin, va fi mereu şantajat cu povestea necunoscuţilor săi părinţi naturali. Responsabilă pentru dificila citire a trecutului este politica dosarelor de familie care a guvernat, 40 de ani, destinele multor oameni. Urmărind-o, naraţiunea basculează din anii `70 în anii `40. Panourile istorice alunecă rapid, proiectând un climat de provizorat şi nelinişte asupra poveştilor de dragoste. “Provizorat este o carte despre cupluri, aflate şi ele sub semnul trecerii, ca şi istoria, o carte despre iubire şi încredere, despre prietenie şi trădare. Şi, nu în ultimul rând, o carte despre condiţia scriitorului.

Provizorat” e în acelaşi timp un roman de dragoste, de familie şi o frescă a secolului XX românesc. Gabriela Adameşteanu ştie ca nimeni alta la noi să creeze personajelor memorabile contexte propagate de la gesturi, obiecte, atmosferă, la realităţi sociale şi evenimente istorice. Pe canavaua documentată sunt ţesute firele unor destine povestite atât de bine încât perioada legionară, dejismul şi mai ales ceauşismul, aşa cum au fost trăite la nivel individual, pot fi percepute şi de cei care nu ştiu mare lucru despre ele.”, scrie pe coperta patru a romanului, Adriana Bittel.

„Provizorat” este o poveste de dragoste, frumoasă şi tristă, care ne ţine cu sufletul la gură, petrecută în vremea comunismului românesc. Gabriela Adameşteanu are rara capacitate de a privi comunismul prin personaje, emoţii, imagini, lucruri mărunte, autoarea refuzînd să eticheteze sau să stigmatizeze. Din viscerele naraţiunii urcă spre cititor câteva întrebări: îşi vor găsi cele două personaje principale un destin prin iubirea lor interzisă? Poţi birui o ideologie printr-un adulter? Poţi să-ţi trăieşti clipa, dacă trecutul e tumefiat şi încărcat? Provizorat este şi un roman vizual, de atmosferă, mistuit de tensiunea aşteptării deznodămîntului. Din acest motiv, cred că un regizor îndrăzneţ ar putea scoate din Provizorat un mare film!” , scrie jurnalistul şi scriitorul Ovidiu Şimonca, pe coperta cărţii.

Când a preluat, ca redactor-şef, în septembrie 1991, revista 22 a Grupului pentru Dialog Social, Gabriela Adameşteanu avea în urmă 26 de ani de muncă în edituri, ca redactor. Romanele “Drumul egal al fiecărei zile(1975) şi “Dimineaţă pierdută(1984) şi povestirile “Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă, (1979) şi “Vară-primăvară” (1989) îi aduseseră cele mai importante premii naţionale, iar spectacolul, devenit clasic, realizat la Teatrul Bulandra de Cătălina Buzoianu în 1986 lărgise succesul “Dimineţii pierdute. În mai 2005, când se reîntoarce la literatură, Gabriela Adameşteanu lasă în urmă două cărţi de publicistică – “Obsesia politicii”, 1995 şi “Cele două Românii”, 2000 – şi o activitate intensă dedicată independenţei presei şi democratizării societăţii româneşti. În 2003, la Editura Polirom îi apare romanul “Întâlnirea”, reeditat, în versiune definitivă, în 2007. Din 2005, când “Dimineaţă pierdută este publicată la Gallimard, scrierile ei au fost, sau urmează să fie traduse, la edituri importante, în Franţa, Spania, Statele Unite, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria , Rusia, Estonia, Polonia, Olanda. În 2008, Polirom a inclus cărţile Gabrielei Adameşteanu în colecţia sa de „Opere”.

Număr de vizualizări :1166


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro