“Despre estetica Parisului în ruine”

iun. 28th, 2010 | By | Category: Eveniment

Mâine, 30 iunie 2010, ora 18:30, la Muzeul Zambaccian (strada Muzeul Zambaccian 21 A, Bucureşti) are loc o nouă conferinţă în limba franceză, susţinută de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Experţilor de Artă, în cadrul Serilor Prietenilor la Muzeul Zambaccian”: “Despre estetica Parisului în ruine”.

Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României şi Institutul Francez din Bucureşti

Hippolyte Blancard (1843 – 1924) este unul dintre numeroşii fotografi parizieni care au ieşit pe străzile oraşului şi în împrejurimi – mai ales la Saint-Cloud – în 1871, pentru a surprinde distrugerile provocate în timpul asediului Parisului, urmat de Comuna din Paris – primele evenimente din istoria Franţei intens fotografiate.

După capitularea Parisului, la 28 ianuarie 1871, în urma luptelor împotriva armatei prusace, imaginile cu oraşul devastat suscită o uimitoare atracţie atât printre artişti, care vedeau în clădirile incendiate frumuseţea ruinelor antice, cât şi în rândul industriei emergente a turismului care, precum agenţia Cook din Londra, a mers până la a organiza pentru publicul britanic vizite ale Parisului în ruine.

Cu referire la acest context, în cadrul conferinţei Stéphane-Jacques Addade va propune pentru analiză fotografia “Inscription à Saint-Cloud” (1871) de Hippolyte Blancard.

Număr de vizualizări :1169


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro