“Cuvântul poate să asculte tăcerea” la Echim Vancea

iun. 20th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Dacia XXI, în colecţia „Scriitorii la ei acasă” a apărut volumul “Hramuri” de Echim Vancea.

Despre acest volum, Ion Vădan scrie pe coperta patru a volumului: “Echim Vancea îşi pune poezia acestui volum sub semnul sărbătorii, a unei sărbători unice, încărcată de comuniune sufletească şi sacralitate. Un ritm liturgic susţine pe dedesubt cuvintele acestor poeme ca pe un drum al unei întoarceri dintr-un ceremonial străvechi păstrat într-un spaţiu mirific maramureşan, unde satul naşterii sale (Năneşti, comuna Bârsana) devine un punct luminiscent pe o hartă a unei geografii literare dintotdeauna”, iar Laurenţiu Ulici scria: “Echim Vancea- maramureşean în literă şi în spirit- izbuteşte să-şi găsească “tonul propriu în interpretarea “partiturii” optzeciste, relevându-se ca un poet al locului- prin ataşamentul faţă de natura dramatic-lirică a poeziei moderne maramureşene- şi, deopotrivă, ca un poet al timpului- prin apelul la gramatica post-modernismului românesc (…) Vag ironic sau însinuant liric, discursul său mizează pe figurile imaginarului, fără a fi numaidecât colocvial, urmărind mai curând echilibrul contrariilor înţeles ca sursă a sugestiei. Şi asta-precum o spune: “numai pentru că singur cuvântul poate să asculte tăcerea.”

Echim Vancea s-a născut la 19 octombrie 1951, în Năneşti, Maramureş. Licenţiat în Ştiinţe ale Comunicării, este poet şi director al Bibliotecii Municipale „Laurenţiu Ulici” din Sighetul Marmaţiei. Este coautor la volumele: „Portret de grup cu Laurenţiu Ulici” (mărturii, evocări, amintiri; în colaborare cu Gheorghe Pârja şi Ioana Petreuş, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002) şi „Umbra noastră, cuvântul. Serile de Poezie Nichita Stănescu de la Deseşti, 1979-2003” (antologie, în colaborare cu Gheorghe Pârja, Editura Echim, Sighetul Marmaţiei, 2003). I-au fost traduse şi publicate poezii în limba maghiară, engleză, ucraineană, coreeană, spaniolă.

Număr de vizualizări :1318


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro