“Cu autostopul”, în galerie

iun. 16th, 2010 | By | Category: Proiecte

În perioada 21 iunie- 28 iunie 2010, la Ordinul Arhitecţilor din România (strada Pictor Verona nr. 19, sector 1, Bucureşti) are loc expoziţia „Al Aventón” semnată de Sevan Szekely. Vernisajul are loc luni, 21 iunie 2010, ora 19:00. Momentul va fi însoţit de o demonstraţie muzicală susţinută de percuţionistul Voland Szekely.

Curatoarea expoziţiei, Simona Vilău spunea despre această expoziţie: „Lui Sevan Szekely îi place să ajungă în locuri noi, să cunoască oameni noi şi să trăiască experienţe vii. Nimic ieşit din comun până acum. Însă ce se poate întâmpla atunci când Sevan foloseşte în construcţia lucrărilor sale obiecte găsite pe drum, mai precis, în sudul Italiei, în Calabria şi Sicilia?

Seria “Al Aventón” (“Cu autostopul”) devine, pe rând, un jurnal de călătorie, un index al memoriei afective, o scrisoare ilustrată către prietenii săi găsiţi, la fel, în călătorii. Nici nu contează forma obiectelor sau fosta lor utilitate, atâta timp cât lui Sevan îi folosesc în descrierea stărilor sale. Întrebarea logică ar fi: obiectele îi creează amintirile lui Sevan sau amintirile îi creează obiectele? Consider, în egală măsură, valabile ambele posibilităţi.
La o privire ascutiţă în valiza de călătorie a lui Sevan Szekely, observăm un personaj aureolat de Ulise, terorişti, arme, sânge verde, James Dean, MTV, “Money for Nothing”, Vince Vega, Brutus, Mike Alonzo, Santa Maria, un peisaj frumos cu pomi, un tricou cu sâni sau, poate, elefanţii din reclama Snickers? O călătorie toridă, pavoazată de sanctitate pe umărul stâng şi de violenţă pe umărul drept, acesta este “miezul” jurnalului de călătorie al lui Sevan Szekely.”

Sevan Szekely (n. 1988) este un artist originar din Cluj. În 2010 absolvă secţia de pictură la UNA Bucureşti. În 2009 a beneficiat de o bursă Erasmus pentru arte frumoase la Universidad Politecnica de Valencia, Spania. Dintre expoziţiile colective la care a participat, amintim “Linia Galbena” (2010) de la Galeria Europe din Braşov, “Răpiri din Serai (3)” (2010) de la Clubul Ţăranului din Bucureşti sau “Dos chicas y una copa” (2009) din Valencia, Spania etc.  “Al Aventón” este prima expoziţie personală a lui Sevan Szekely.

Organizatori: Ordinul Arhitecţilor din România, Imaginary Beings Society
Partener: Cronica de Vineri

Număr de vizualizări :1320


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro