„Călătoria lui Gruber” de Radu Gabrea, proiectat la ICR Stockholm

mai 11th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 12 mai 2010, ora 18:00, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm (Skeppsbron 20, Stockholm), va fi prezentat filmul de lungmetraj Călătoria lui Gruber”, în regia lui Radu Gabrea. Vizionarea este urmată de o discuţie între regizor şi criticul literar suedez Mikael van Reis. Filmul Călătoria lui Gruber” (2008) se bazează pe romanul „Kaputt” al scriitorului italian Curzio Malaparte. Evenimentul este o colaborare între ICR Stockholm şi editura Albert Bonnier.

“Călătoria lui Gruber” face referire la vizita lui Malaparte la Iaşi în vara anului 1941. Din distribuţie fac parte Florin Piersic Jr, Răzvan Vasilescu, Claudiu Bleonţ, Marcel Iureş.

Evenimentul face parte dintr-o serie prilejuită de lansarea de către prestigioasa editură suedeză Albert Bonnier a unei noi traduceri a romanului autobiografic “Kaputt” al scriitorului italian Curzio Malaparte. Cartea, apărută în 1944, redă experienţele autorului în calitate de corespondent de război pe frontul italiano-german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Regizorul Radu Gabrea se va afla la Stockholm, la invitaţia ICR Stockholm, şi va discuta după proiecţie cu criticul literar Mikael van Reis, colaborator al cotidianului Göteborgs-Posten şi autorul prefeţei noii ediţii a romanului „Kaputt”.

Programul lansării mai cuprinde un seminar ce va avea loc la muzeul Waldemarsudde  din capitala Suediei, locaţie pe care Curzio Malaparte a vizitat-o în periplul său european şi care la acea vreme era reşedinţa prinţului suedez Eugen. De asemenea, Cinemateca din Stockholm va proiecta filmul „Le mépris” (Dispreţul) în regia lui Jean-Luc Godard, cu Brigitte Bardot în rolul principal, turnat în 1963 la locuinţa lui Malaparte din Capri.

Număr de vizualizări :1291


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro