“Goya la Bordeaux” în regia lui Carlos Saura

mai 20th, 2010 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 22 mai 2010, ora 12:00, la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti are loc proiecţia filmului “Goya la Bordeaux” în regia lui Carlos Saura, în cadrul expoziţiei deschise în Sălile Kretzulescu ale MNAR, “Faţete ale conştiinţei. Capriciile lui Goya”.

Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Artă al României, Ambasada Regatului Spaniei în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti.

Filmul îl înfăţişează pe Francisco de Goya, aflat în exil la Bordeaux împreună cu ultima sa amantă, Leocadia Zorrilla de Weiss, şi se face o trecere în revistă a evenimentelor care i-au marcat viaţa. Îi vorbeşte fiicei sale Rosario despre un Goya tânăr, despre extazul faimei, despre convulsiile politice, despre dragostea pentru ducesa de Alba, despre intrigile de palat şi despre jocul seducţiei.

Regizorul filmului, Carlos Saura, prin impresionanta sa activitate de regizor, reprezintă cinematografia spaniolă din a doua jumătate a secolului al XX-lea la superlativ. A început, în 1958, cu un documentar Cuenca şi a continuat cu lungmetrajele Los golfos (1960) şi celebrul La caza (1965), apoi cu Peppermint frappé (1967), Stress, es tres, tres (1968) sau El jardín de las delicias (1970), filme care au adus neorealismul în Spania şi au abordat cele mai dificile subiecte: ravagiile razboiului civil, represiunea franchistă, tabuurile erotice, cenzura. Filmate în peisaje aride şi folosind imagini în contururi tari, filmele din anii ’60 semnate de Carlos Saura constituie o referinţă în istoria cinematografiei mondiale. Seria de filme dedicate dansului spaniol, tangoului, artei flamenco sau filmele muzicale constituie o altă faţetă a operei sale şi marchează momente în istoria genului, din anii ’80 până în prezent: Bodas de sangre (1981), El amor brujo, Sevillanas, Flamenco (1995), Fados (2007). Documentarul Flamenco este considerat cel mai important documentar audio-vizual despre această artă. În 2004 filmează El séptimo día (2004), povestea unui masacru dintr-o provincie spaniolă, pe baza unui scenariu scris de Ray Loriga. Cea mai recentă producţie a sa este Io, Don Giovanni (2009), un lungmetraj despre viaţa lui Lorenzo del Ponte, cel care a scris libretul pentru opera Don Giovanni de Mozart.

Expoziţia în cadrul căreia are loc proiecţia filmului prezintă cele 80 de gravuri ale lui Goya din seria Capriciilor, prin care artistul ilustrează ironic slăbiciunile şi viciile umane: corupţia, prostituţia, şarlatania, vanitatea, infatuarea şi stupiditatea. Mesajul este accentuat şi de comentariile originale ale lui Goya ce însoţesc lucrările.

Număr de vizualizări :1386


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro